Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De uitglijders van de Clintons

Mike Veldt op 12 april 2016 - Reageren (1)

De Clintons voeren volop campagne, maar dat gaat de afgelopen week niet altijd zonder slag of stoot. Zo kreeg Bill het aan de stok met een activiste van Black Lives Matter. Hillary kwam in opspraak door een slechtgevallen grapje van de burgemeester van New York Bill de Blasio.

 

Het voorval

Het eerste incident vond plaats in Philadelphia waar Bill Clinton een toespraak hield. Een activiste van Black Lives Matter sprak hem vanuit de zaal aan op een omstreden wet, die president Clinton in 1994 ondertekende. Door deze wet zouden veel Afro-Amerikanen in de gevangenis zijn beland, waardoor gevangenissen overvol zijn geraakt. Clinton reageerde verbaasd: ‘’Je neemt het nu op voor de mensen die de levens afnamen van wie jij zegt dat ze er toe doen, vertel de waarheid!”

 

Deze opmerking viel niet bij iedereen in goede aarde. Zo noemde Alicia Garza, een van de medeoprichters van Black Lives Matter noemde de uitspraken van Clinton “beschamend”. Ook vindt ze dat de Clintons jarenlang op de steun van Afro-Amerikanen konden rekenen, maar daar weinig voor terug hebben gedaan.

 

Hillary

Ook Hillary kwam in opspraak. Tijdens een etentje met lokale politici en verslaggevers, stond ze op het podium met Bill de Blasio, de burgemeester van New York. Clinton maakte van de gelegenheid gebruik om De Blasio te bedanken voor zijn steun, maar vond dat hij wat aan de late kant verscheen. De Blasio reageerde: ‘’Sorry Hillary, ik liep op ‘C.P. time’.’’  ‘C.P. time’ is straattaal voor ‘coloured people time’. Dit refereert aan het stereotypebeeld van Afro-Amerikanen dat ze nooit op tijd zijn. Aanwezigen gaven aan dat soort grappen niet te kunnen waarderen. Clinton probeerde de situatie nog te redden: “Hij bedoelde Cautious Politician (voorzichtige politicus)”. Op sociale media viel het grapje van De Blasio erg slecht.

 

Slechte timing

Deze voorvallen kennen een slechte timing. Volgende week zijn de voorverkiezingen in het diverse New York. Daarna volgen verkiezingen in onder andere: Maryland, Pennsylvania en Connecticut. Deze staten zijn demografisch erg divers en hebben bij elkaar opgeteld veel gedelegeerden te verdelen. Het is dus belangrijk dat Hillary in die staten goede zaken doet. Zeker nu Sanders een paar hele goede weken achter de rug heeft met acht overwinningen in de laatste negen voorverkiezingen.

 

Nominatie in gevaar?

Ondanks de slechte timing van deze incidenten, lijkt Clinton niet in gevaar. Clinton staat er in de peilingen nog altijd goed. Natuurlijk maken deze incidenten het er niet makkelijker op voor Clinton.  Maar ondanks, dat niet alle kiezers haar deze incidenten in dank af nemen, lijkt Clinton de steun van de minderheden niet te verliezen. 

Reactie (1)

Jasper op 12 april 2016 21:02:

Hillary is een disaster waiting to happen. Van Trump of Cruz kan ze nog wel winnen, maar tegen Kasich of misschien wel Ryan wordt het een ander verhaal.