Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De strijd om de linkse kiezer

Daniel Leseman op 8 september 2016 - Reageren

Bernie Sanders heeft tijdens zijn campagne een totaal nieuw geluid laten horen in de Amerikaanse verkiezingen. Miljoenen mensen voelden zich aangetrokken tot zijn idealen van een economisch gelijker Amerika en de verandering van het politieke systeem. Na zijn steunbetuiging aan Hillary Clinton deze zomer viel echter het doek voor deze revolutie. Waar zullen deze voormalige Sanders-supporters op gaan stemmen? 

 

De Sanders-campagne

Wie op 30 april 2015 aanwezig was bij de persconferentie waar Sanders zich kandidaat stelde, had nooit durven denken dat de beweging zo groot zou worden. Sanders, die zichzelf vol trots socialist noemde, werd kansloos geacht door de Amerikaanse media.

 

Sanders bewees het tegendeel. Zijn progressieve boodschap over hoge belastingen voor de rijken, harde aanpak van politieke corruptie en de hervorming van de financiële sector vond over het gehele land steun.

 

Met deze idealen had Sanders gedurende de voorverkiezingen een enorme groep aan (jonge) stemmers gemobiliseerd. Na zijn steunbetuiging aan Hillary Clinton ontstonden er echter breuken binnen de beweging. Veel van zijn supporters zijn anti-establishment en zien Clinton als de belichaming van alles waar het establishment voor staat. Voor deze supporters biedt de Green Party, de Groene Partij, de oplossing.

 

De Groene Partij

Voor de Groene Partij (sed. 2001) zijn deze verkiezingen bij uitstek dé kans voor het uitbreiden van de partij. Partijleider Jill Stein is mogelijk net zo progressief als Sanders en daarbij zeer milieubewust. De Groene Partij maakt goed gebruik van het momentum van de Sanders-beweging en probeert zoveel mogelijk mensen aan boord te krijgen om de partij te laten groeien.

 

Een verklaring van een voormalige supporter van Sanders is tekenend voor deze trend: “Voor mij was de Groene partij de enige andere optie, alles in het centrum of rechts van het centrum gaat de Verenigde Staten niet krijgen waar ze heen moeten.”

 

Vooralsnog moet de Groene Partij zich vooral bezighouden met het behalen van de vijftien procent-grens in de peilingen. Hiermee kan Jill Stein mee gaan doen aan televisiedebatten.

 

Clintons strategie

Clinton heeft al eerder geprobeerd Sanders supporters voor haar te winnen door haar plannen aan te passen. Zo paste ze eerder de plannen voor het collegegeld en het minimumloon aan zodat deze meer in lijn waren met die van Bernie Sanders.

 

Clinton zal zich daarnaast vooral gaan focussen op de raakvlakken tussen haar plannen en die van Sanders, zoals het verhogen van de belastingen op de rijken en het verscherpen van de regulering op Wall Street.

 

Tot slot zal president Obama intensief campagne gaan voeren voor Clinton. Hiermee probeert Clinton haar achterstand bij de jongere stemmers te compenseren.

 

Vooralsnog hoeft Clinton zich geen reële zorgen te maken voor de vijand van links, in plaats daarvan kan het vizier naar de rechterkant, waar Donald Trump staat wachten op de confrontatie. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.