Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De strijd om de autoindustrie barst opnieuw los

Laura Schabbing op 1 november 2012 - Reageren

Het lijkt erop dat de autoindustrie in de VS weer volop in de belangstelling staat in de laatste week voor de verkiezing. Zowel Romney als Obama hebben campagnespotjes uitgebracht waarin ze het hebben over de problemen in die industrie in het verleden en in het heden. De hernieuwde strijd over de autoindustrie begon met een onlangs uitgebracht spotje van Romney, waar Obama's campagneteam een paar dagen geleden op gereageerd heeft.

 

Volgens Romney's spotje zal hij meer gaan doen voor de auto industrie dan Obama heeft gedaan. Ook zegt Romney dat Jeep, nu overigens in handen van het Italiaanse Fiat, auto's gaat maken in China. Dit is inderdaad waar, maar volgens analisten kost dat de VS geen banen en zal het Chrysler juist helpen. Deze advertentie van Romney werd afgelopen zaterdag in Ohio uitgezonden, een belangrijke swing state waar de autoindustrie zeer belangrijk is. Hoogstwaarschijnlijk hoopt Romney dat kiezers uit Ohio nu voor hem zullen gaan stemmen.

 

Romney neemt een groot risico met dit campagnespotje. Vorige week zat Romney namelijk fout met een speech die hij hield in Ohio. Volgens hem zou Jeep alle productie van auto's naar China gaan verplaatsen. Dit bleek onwaar te zijn. Sterker nog, er zijn 1100 nieuwe banen bijgekomen in Detroit omdat daar de Jeep Grand Cherokee geproduceerd zal worden. Ook gaat Chrysler 500 miljoen dollar in een fabriek in Ohio investeren en worden er daar 1105 nieuwe werknemers aangenomen.

 

Daar komt ook nog bij dat in 2008 Romney een artikel in de New York Times plaatste waarin hij kritiek had op overheidshulp aan General Motors en Chrysler. Achteraf blijkt dat als men Romney's advies had opgevolgd er een grote kans was geweest dat beide bedrijven failliet zouden zijn gegaan. Volgens een woordvoerder van de Obama campagne laat Romney's campagnespotje zien dat hij weet dat hij een probleem heeft in Ohio: “Toen de Amerikaanse autoindustrie en een miljoen banen op het spel stonden, keerde Mitt Romney ze de rug toe. Nu doet hij alsof dat nooit gebeurd is en maakt hij Ohioans bang door leugens over Jeep te verspreiden.”

 

Afgelopen maandag liet Obama van zich horen als reactie op Romney's spotje. De Obama campagne kwam met een eigen filmpje waarin de nadruk wordt gelegd op Romney's artikel uit 2008. Ook sprak hij over de “auto bailout” in zijn wekelijkse speech. Volgens Obama was het bijna gedaan met de autoindustrie in 2008, totdat hij de bedrijven wist te redden. General Motors en Chrysler hebben ook gereageerd op de hernieuwde interesse in de auto industrie. Volgens hen heeft de overheid zeker geholpen, al ontkennen ze dat ze helemaal failliet waren gegaan als Obama niet had ingegrepen.

 

In de laatste paar dagen voor Amerika een nieuwe president kiest kan elk detail een verschil betekenen: zeker als het gaat om belangrijke onderwerpen voor de swing states. De autoindustrie speelt een grote rol in Ohio en daarom is het niet echt verrassend dat beide kandidaten daar een slaatje uit proberen te slaan. Romney probeert de kiezers daar bang te maken met wat er zou gebeuren als Obama opnieuw president wordt, terwijl Obama juist wil laten zien hoeveel hij de auto industrie daar geholpen heeft. Afwachten maar welk verhaal het sterkst over zal komen op Ohio en de rest van de VS.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.