Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De strijd om de Senaat

Jasper Maassen op 27 april 2016 - Reageren

Op 8 november kiezen de Amerikanen hun nieuwe president. In een aantal staten wordt op die dag ook een nieuwe senator gekozen, en de uitkomst daarvan is van groot belang voor de nieuwe president. Als zijn of haar partij niet de meerderheid in de Senaat haalt, wordt het lastig om nieuw beleid door te voeren.

 

Het beste voorbeeld hiervan is de huidige situatie omtrent het Hooggerechtshof. President Obama heeft het recht een kandidaat voor te dragen, maar de Senaat moet de kandidaat goedkeuren. De Republikeinen hebben op dit moment de meerderheid, waardoor de benoeming van Merrick Garland tegengehouden wordt.

 

Hoe werkt de Senaatsverkiezing?

In Nederland zijn we gewend om de hele Tweede Kamer in één keer te kiezen. Ook onze Eerste Kamer wordt iedere vier jaar in zijn geheel vervangen. In de VS gaat dit anders. De Senaat heeft 100 leden: twee voor elke staat. Het District of Columbia heeft geen senatoren. De Senaat wordt voorgezeten door de vicepresident, die in het geval van stakende stemmen de doorslaggevende stem heeft. Iedere senator wordt gekozen voor een termijn van zes jaar, en iedere twee jaar wordt eenderde van de Senaat ververst. Dit jaar zijn er 34 zetels te vergeven, waarvan er 10 door Democraten worden bezet en 24 door Republikeinen.

 

Van de 34 zetels zijn er 10 waar flink om gestreden gaat worden, waarvan 9 nu in Republikeinse handen. De rest wordt zeer waarschijnlijk gewonnen door dezelfde partij die de zetel nu bezet. Vanuit Democratisch perspectief betekent dit dus een uitgelezen mogelijkheid om de meerderheid terug te winnen. Zij zullen 5 van deze 10 zetels moeten winnen.

 

Waarom de Democraten de meerderheid terugwinnen

De staten waarin de senaatszetel van partij kan wisselen, zijn voor een groot deel swing states in presidentsverkiezingen: Ohio, Illinois, Pennsylvania en Florida. Daarnaast stemmen Wisconsin en New Hampshire meestal Democratisch, en ook in die staten staat een Republikeinse zetel op het spel. Daarnaast doen Democraten het traditioneel goed wanneer de Senaatsverkiezingen tegelijkertijd vallen met presidentsverkiezingen. Zij weten in deze jaren meer kiezers op de been te brengen dan tijdens mid-term elections. Tot slot zou een kandidatuur van Hillary Clinton volgens electoral-vote.com zeer positief werken voor de Democratische kandidaten in Zuidelijke staten als Florida, Missouri en, met name, Arkansas. In die staat was zij immers First Lady ten tijde van Bill Clintons gouverneurschap.

 

Een kandidatuur van Bernie Sanders zou dat effect niet hebben op deze staten, maar ook aan hem kleven voordelen. Als geen ander weet hij kiezers te mobiliseren, en zijn goede resultaten in de voorverkiezingen in enkele staten zouden gezien kunnen worden als een goede voorbode. Zo won hij ruim van Clinton in Colorado, de enige Democratische zetel die mogelijk naar de Republikeinen kan gaan.

 

Sterke kandidaten

De Democraten hebben dit jaar een uitzonderlijk sterke groep kandidaten voor enkele zetels die gewonnen kunnen worden. Zo is de populaire Afgevaardigde Tammy Duckworth de uitdager in Illinois, gaat oud-gouverneur Ted Strickland de strijd aan in Ohio en gaat gouverneur Maggie Hassan voor een nieuwe functie in New Hampshire. In Arizona is er met Ann Kirkpatrick een onverwacht sterke uitdager voor voormalig presidentskandidaat John McCain. Hij gaat voor zijn zesde termijn en heeft altijd ruim gewonnen, maar peilingen voorspellen op dit moment een gelijkspel tussen hem en Afgevaardigde Kirkpatrick.

 

Republikeinse kansen

Het voordeel voor de Democraten is duidelijk, maar dat betekent niet dat de Republikeinen geen enkele kans maken. Met name met het oog op de verkiezingen over twee jaar kan een klein verlies nu gezien worden als een winst. De kans dat de Democraten hun eventuele winst nu omzetten in een meerderheid voor de gehele presidentiële termijn (tot 2020), is zeer klein. In 2018 wordt er namelijk over 23 zetels gestemd die nu in Democratische handen zijn, waaronder in staten die doorgaans Republikeins gezind zijn. Om een verlies van die zetels op te vangen, wordt geschat dat de Democraten dit jaar minstens 9 zetels moeten winnen. De kans daarop is echter zeer klein, waardoor de Republikeinen waarschijnlijk slechts twee jaar in de minderheid zijn. Het systeem van checks and balances op zijn best.

 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.