Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De strijd gaat voort: Een verslag van een nog niet verslagen Berniecampagne

Louk Rademaker op 8 juni 2016 - Reageren

"Het is één uur ‘s nachts, en zojuist is bekend geworden dat Hillary Clinton met een mager verschil van 576 stemmen de voorverkiezing in onze county heeft gewonnen. De uitslag voor de gehele staat Californië laat nog op zich wachten – slechts de helft van de stemmen is geteld – maar het staat er niet goed voor. De sfeer is bijna melancholiek op het ‘feest’ van de Bernie Sanders-campagnemedewerkers in Santa Barbara." Lees hier een verslag van binnenuit de Sanders-campagne.

 

Hillary Clinton heeft de Democratische nominatie geclaimd na een aantal overtuigende overwinningen gisteren. Bernie Sanders is eigenlijk uitgeschakeld. Toch geeft hij z'n campagne nog niet op. Wat drijft hem, en z'n aanhangers, nou precies om door te gaan tot het bittere eind? Een reportage vanuit Bernie-land, door Sanders-supporter Louk Rademaker:

 

Ik heb zelf jarenlang voor de SP in de gemeenteraad van Leiden gezeten, maar sinds anderhalf jaar woon en werk ik hier in het paradijselijke Santa Barbara, Californië. Toen de zelfverklaarde ‘socialist’ Bernie Sanders plotseling opkwam was ik het aan mijzelf verplicht om mee te helpen. En zodoende ben ik nu, enkele maanden later, te gast op het verkiezingsavondfeest. Een kort verslag van de campagne, de rally en de verkiezingsdag zelf.

 

De Campagne

De aantrekkelijkheid van Bernie Sanders is zijn verfrissende eerlijkheid en inhoudelijke standpunten. Dat spreekt vooral veel jongeren aan, die via Facebook, Instagram, Twitter en Snapchat de ‘Bern’ verspreiden. Daarentegen wat we in Nederland beschouwen als een politieke campagne, bestaat hier bijna niet.

 

Campagnevoerders gaan hier niet ‘gewoon’ de straat op. Aangezien de lijst van geregistreerde kiezers openbaar is (!) heeft de Bernie-campagne een app ontwikkeld waarmee je adressen ziet van potentiële kiezers in jouw buurt. Als vrijwilliger loop je die lijst af, en bij elke kiezer vraag je alleen of hij of zij Bernie steunt. De bedoeling is nadrukkelijk niet dat je in discussie gaat. Als iemand twijfelt, vink je dat aan in de app en dan doet het mysterieuze campagnekantoor in Los Angeles daar misschien iets mee.

 

Hetzelfde geldt voor het beruchte ‘phone-banken’, oftewel kiezers bellen. Het vooraf opgestelde script en de bijbehorende computerapp draaien slechts om één vraag: “Can we count on your support?”

 

Een échte Bernie-aanhanger veegt z'n billen af met afbeeldingen van Trump.

 

Er bestaan nauwelijks inhoudelijke posters, flyers met argumenten, of pamfletten. Er is geen interactie of discussie tussen kiezers. En dit is niet slechts de Bernie-campagne, dit is de standaardmanier van campagnevoeren die ik eerder ook zag bij onder meer de gemeenteraadsverkiezingen in Santa Barbara.

 

De Rally

De media verslaat, tot frustratie van vrijwel iedereen, de verkiezingen vooral als een sportwedstrijd. Wat is de score nu tussen Clinton en Sanders? Wil je daadwerkelijk standpunten van kandidaten te horen krijgen, moet je naar een rally.

 

Bernie Sanders is de enige kandidaat die de moeite heeft genomen naar Santa Barbara te komen. Op zaterdag 28 mei werd hij met open armen ontvangen: naar schatting zesduizend mensen (op een inwonertal van ongeveer 90 duizend) kwamen naar hem luisteren.

 

Al om half zeven ‘s ochtends vormde zich een rij voor het afgezette veld bovenop een klif die uitkijkt over de Pacifische oceaan. De sfeer was als bij een rockconcert. Campagnemedewerkers liepen langs de rij handtekeningen te verzamelen voor de vele initiatieven, of ze verkochten Bernie-merchandise. Als twee-en-een-half uur later eindelijk iedereen door de Secret Service gecontroleerd is, wordt het publiek allereerst vermaakt.

 

Countryzangeres Sara Lee Guthrie, kleindochter van Woody Guthrie, zingt een paar liedjes, en acteur Justin Long, bekend van onder andere Alvin en de Chipmunks, legt uit waarom hij Bernie steunt. Dan komt de komedielegende Dick van Dyke, wiens dansje in Santa Barbara trending werd op youtube, om Bernie Sanders zelf aan te kondigen.

 

Bernie Sanders geeft vervolgens een uurlange toespraak waarin hij puntsgewijs al zijn ideeën uiteenzet. Van ‘Black Lives Matter’ tot het opbreken van ‘too big to fail’-banken, van een verhoging van het minimumloon tot het afschaffen van collegegeld: elk van zijn voorstellen wordt onthaald met een groot applaus.

 

Sanders tijdens de rally in Santa Barbara. Hij valt Trump aan op z'n ge-flipflop: wil hij nu wel of niet met Sanders in debat? 

 

Later zal blijken dat meer dan een kwart (!) van de Bernie-stemmers in onze stad aanwezig was bij de rally. Ook al is de algehele verkiezingsopkomst laag, de mensen die stemmen zijn buitengewoon betrokken.

 

De Verkiezingsdag

In Arizona moesten sommige mensen meer dan acht uur in de rij staan om te kunnen stemmen, vertelde een jonge campagnemedewerker mij. Hij kwam zelf uit Tucson en besloot tijd vrij te nemen van zijn studie om Bernie te ondersteunen in Californië.

 

En hij was niet de enige. Op het feest ontmoet ik mensen uit Georgia, Connecticut en Missouri. Vanuit heel het land zijn mensen naar Californië gekomen om in de grootste staat van het land campagne te voeren voor Bernie.

 

Het is dan vreemd om wakker te worden op de ochtend van de verkiezingen en in de krant te lezen dat persbureau Associated Press al een winnaar heeft aangewezen. Het blijkt dat door enkele ‘superdelegates’ Clinton al voldoende steun heeft vergaard op maandagavond. Het dempt de sfeer, en misschien is dat ook de reden dat het rustig was bij de stembureaus. Geen dramatische rijen als in Arizona.

 

 

De ‘wiskundige weg’ naar een nominatie was voor Bernie Sanders al langer lastig, maar als vlak na half negen ‘s avonds de eerste resultaten binnenstromen worden de gezichten droef. Het lijkt erop dat Clinton op weg is naar een stevige overwinning in Californië, en een lange tijd blijft de teller staan op slechts 37 procent van de stemmen voor Bernie.

 

Het wachten is dan op de verlosser, oftewel ‘that socialist Jew’, om zijn toespraak te geven. Ook de media kunnen niet wachten totdat Bernie zijn strijd opgeeft. Meer dan een uur lang claimen CNN, FOX en MSNBC dat Bernie Sanders nu toch elk moment zijn toespraak kan gaan geven.

 

Het is elf uur ‘s avonds als Sanders dan eindelijk het podium bestijgt bij zijn rally in Santa Monica. Hij herhaalt zijn belangrijkste standpunten, zijn kritiek op de ‘billionaire class’ wordt letterlijk meegesproken door alle vrijwilligers die zijn teksten van buiten kennen. Onverwacht breekt de hoop door. Sanders kondigt aan dat hij nog steeds campagne gaat voeren in DC, waar volgende week de voorverkiezing zijn. De feestgangers barsten uit in applaus. En als Sanders belooft zijn strijd tot de Democratische conventie in Philadelphia voort te zetten gaat het dak eraf.

 

En dan eindigt de avond zoals bijna alle feesten in Santa Barbara. Mensen discussiëren over politiek rondom een kampvuur met s’mores. De jacuzzi gaat aan en de wiet komt tevoorschijn. Ietwat verslagen bespreken de professionelen hoe ze morgen terug moeten rijden naar Kansas City. Maar toch klinkt er hoop door in hun stem. “This was by far the most beautiful campaign I have ever seen.”

 

Sociaaldemocratische ideeën staan op de agenda, en dat is voor de meesten belangrijker dan wat voor nominatie ook. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.