Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De race om het geld

Cissy Lancee op 5 februari 2016 - Reageren

De rol van geld is in deze tijd van de voorverkiezingen enorm groot. Kandidaten moeten nu juist veel geld blijven ophalen om dure campagnes te kunnen bekostigen. Financiële middelen zorgen niet alleen voor mentale steun maar uiteraard ook voor extra media aandacht. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met de financiële situatie van de belangrijkste kandidaten? 

 

De campagnemanager van Ted Cruz maakte gister bekend dat Cruz sinds begin januari tien miljoen dollar heeft opgehaald, waarvan drie miljoen dollar sinds de Iowa caucuses. Cruz eindigde 2015 al met 18,7 miljoen dollar, acht miljoen dollar meer dan Marco Rubio. Deze financiële voorsprong zal een rol hebben gespeeld bij zijn overwinning van afgelopen maandag. Rubio behaalde dan wel een derde plek in Iowa maar ook hij zit om geld niet verlegen. Hij heeft tussen afgelopen maandag en woensdag al twee miljoen dollar binnen gehaald.

 

Trump is wat geld betreft een uitzonderlijk geval. Hij ontving de afgelopen drie maanden maar 2.6 miljoen dollar van donateurs en de rest van het geld wat hij ophaalde voor zijn campagne was afkomstig van leningen verstrekt door zijn eigen bedrijven. Daarbij doneerde hij zelf 100.000 dollar. Trump geeft gek genoeg het minste geld uit vergeleken met elke andere kandidaat. In het laatste kwartaal van 2015 gaf hij maar 6.9 miljoen dollar uit, tegenover de minimale dertig miljoen dollar die Sanders en Clinton ieder uitgaven en de ongeveer vijftien miljoen dollar die Cruz en Rubio hebben gespendeerd.

 

De grote achterblijvers onder de Republikeinen zijn Jeb Bush, Ben Carson en Chris Christie, waarvan laatst genoemde nog maar net iets meer dan een miljoen dollar op de bank heeft staan om zijn campagne te financieren. Het is dan ook de vraag hoelang zij het nog volhouden na de voorverkiezingen in New Hampshire.

 

De cijfers van de Republikeinse koplopers lijken indrukwekkend maar vallen in het niet bij de Democraten. Zo kon Bernie Sanders in de eerste 24 uur na de belangrijke avond in Iowa al drie miljoen dollar bijschrijven. Sanders verdiende in januari sowieso meer geld dan Hillary Clinton. Clinton haalde vijftien miljoen dollar op terwijl Sanders twintig miljoen dollar erbij kreeg.


De manier waarop het geld is verdiend zegt natuurlijk ook wat over de kiezers. Uit onderzoek blijkt dat de stemmers voor Sanders jonger zijn en minder verdienen dan de mensen die op Clinton zullen stemmen. Dit blijkt ook uit de manier van doneren. Sanders verkreeg het geld door kleine donaties van maximaal 200 dollar, afkomstig van grassroots organisaties. Clinton daarentegen ontving meer donaties van rijkere en oudere donateurs die 2700 dollar gaven, het maximum bedrag dat is toegestaan tijdens de voorverkiezingen. Daardoor heeft Clinton vooralsnog gedurende de hele race het meeste geld opgehaald, met Sanders vlak achter haar.

 

Tijdens de voorverkiezingen in New Hampshire zullen we opnieuw kunnen zien hoe ver het geld de huidige kandidaten kan brengen. Vallen er weer Republikeinen af of zijn zij nog in staat om hun campagnes, door middel van de financiële middelen die ze nog hebben, op te voeren? De race om het geld is nog lang niet gestreden.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.