Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De ondergang van Jeb Bush

Dynph ten Haaf op 22 februari 2016 - Reageren

Hij begon als een van de grote Republikeinse kanshebbers: Jeb Bush. Een ervaringsrijke, succesvolle oud-gouverneur van Florida en onderdeel van een familie van twee oud-presidenten en een senator. Maar ondanks het spenderen van meer dan 150 miljoen dollar aan zijn campagne wist hij geen overwinning te behalen in een van de eerste drie voorverkiezingsstaten. Zaterdag besloot Bush om uit de race te stappen. Maar waar ging het mis?

 

Establishment-favoriet

Bush begon zijn campagne begin 2015 met het vergaren van een enorme hoeveelheid financiële steun van grote donoren. Als favoriet van de Republikeinse partijtop werd Bush gezien als de kandidaat die de mogelijkheid had om een verdeelde Republikeinse partij weer dichter bij elkaar te brengen. Met een campagnestrategie gebaseerd op Bush’ jarenlange politieke ervaring en boodschap met sterke focus op de toekomst begon Bush zelfverzekerd aan de verkiezingsstrijd. Nadat Mitt Romney, in de ogen van de Bush-campagne de grootste dreiging, besloot zich niet verkiesbaar te stellen leek de weg naar het Witte Huis dan ook open te liggen. Tot Donald Trump zich in de race mengde.

 

Low-energy

Bush heeft Trump lange tijd onderschat. Na zijn aankondiging in juni heeft de Bush-campagne Trump voornamelijk genegeerd. Hij werd in eerste instantie gezien als welkome afleider van aandacht voor andere kandidaten met wie Bush concurreerde. Tot Trump vanaf augustus zijn pijlen op Bush richtte. Met harde kritiek noemde Trump Bush een “low-energy” kandidaat, een bewoording die bleef hangen. Bush werd Trump’s favoriete boksbal, en had lange tijd grote moeite zijn aanvallen te pareren.

 

De Bush-campagne was verdeeld. Sommige adviseurs betoogden een agressieve strategie, met eventueel een direct debat tussen Trump en Bush, terwijl anderen volhielden dat Trump’s campagne niet houdbaar was. Uiteindelijk gebeurde er weinig: de Bush-campagne weigerde de initiële strategie aan te passen. Zelfs nadat duidelijk werd dat de race dit jaar volledig anders is dan andere jaren, bleef de campagne stug dezelfde koers varen.

 

In plaats van te focussen op Trump verschoof de aandacht van de Bush-campagne naar Marco Rubio, voormalig protegé en vriend van Bush. De aanvallen op Rubio waren met name gericht op zijn weinige ervaring als senator en slechte reputatie qua aanwezigheid bij stemmingen. Maar Bush sloeg de plank finaal mis in het succesvol uiten van de aanvallen tijdens het derde Republikeinse debat in Colorado eind oktober. Zijn slechte debatprestatie en algemenere tendens van het lange tijd niet terugvechten tegen andere kandidaten bleef niet onopgemerkt. Het was een extra nagel aan de doodskist van zijn campagne.

 

Anti-establishment retoriek

Als onderdeel van een van de belangrijkste families in de Amerikaanse politiek werd het voor Bush steeds moeilijker om mee te komen in de storm van uitgesproken anti-establishment kandidaten als Donald Trump en Ted Cruz. Was het vroeger een voordeel om de partij-favoriet te zijn, dit jaar bleek het een sterk nadeel. De anti-establishment retoriek van andere kandidaten slaat aan onder Republikeinse kiezers, en laat een duidelijk schisma zien tussen de partijtop en het electoraat.  

 

Bush was niet in staat de harde retoriek van Trump en Cruz te evenaren.  Met name op het gebied van immigratie, waar Trump en Cruz veel rechtsere posities innemen, delfde Bush meermaals het onderspit. Zijn gematigder ideeën en establishment achtergrond en imago bleken een mis-match te zijn met het huidige electoraat.

 

Vervlogen hoop

Na zijn derde verlies op rij in South Carolina, waar hij minder dan tien procent van de stemmen behaalde en als vierde eindigde, besloot Bush dan ook om zijn campagne te staken. Tijdens een campagnebijeenkomst zaterdagavond gooide een zichtbaar geëmotioneerde Bush de handdoek in de ring.

 

In een wervelwind van Republikeinse presidentskandidaten en een steeds agressievere race sukkelde Jeb Bush’ campagne door. Hij wist zich niet goed te positioneren ten aanzien van belangrijke kwesties die onder kiezers spelen, had moeite met het pareren van de constante aanvallen van Trump, en zijn campagne weigerde op cruciale momenten flexibiliteit en aanpassingsvermogen te tonen. Tel daar een context van een anti-establishment electoraat bij op, en het werd voor Jeb Bush onmogelijk om als kandidaat de benodigde steun onder kiezers te krijgen. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.