Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De lastige electorale kaart voor Trump

Feike Kuipers op 23 mei 2016 - Reageren (2)

Nu Trump de Republikeinse partij heeft overgenomen kan hij zich op november gaan richten. Maar de prognoses voor november zullen hem allerminst gerust stellen. Het electorale pad voor Trump ziet er hopeloos uit.

 

Electorale stemmen

De presidentiële verkiezingen worden vaak gepresenteerd als landelijke verkiezingen. Maar het zijn eigenlijk 51 aparte verkiezingen in de vijftig staten en het District of Columbia. Van deze 51 verkiezingen doen de meeste er totaal niet toe, omdat veel staten traditioneel rood of blauw zijn. Een Republikein zal Californië niet winnen en een Democraat Mississippi niet. Het draait daarom met name om de swing states.

 

Hoewel vaak anders wordt gedacht, stemmen kiezers in de Verenigde Staten niet direct op een presidentskandidaat. In plaats daarvan worden tussenpersonen gekozen, zogeheten electors, die over het algemeen gebonden zijn aan een van de kandidaten. Elke staat heeft evenveel electors als het leden in het Huis en Senaat gezamenlijk heeft. Het electorale college heeft dan ook evenveel electors als leden van het Congres: 535, plus drie extra voor het District of Colombia. Om president te worden is een absolute meerderheid van electors nodig. Momenteel ligt dat aantal op 270.

 

In 2012 was het vooral spannend in swing states Florida, Ohio, North Carolina en Virginia. Van deze staten won Romney alleen North Carolina. Obama won dan ook overtuigend met 332 electorale stemmen in een verkiezing waar hij eigenlijk in de verdediging was gedrukt (in 2008 wonnen de Democraten terrein door ook Indiana en North Carolina te winnen, in 2012 verloren ze weer wat terrein). Zonder deze swing states won Romney 206 electorale stemmen. Maar zelfs als hij alle swing states had gewonnen - Virginia, Ohio en Florida zijn gezamenlijk goed voor 60 stemmen - had hij niet genoeg electorale stemmen gehad om de 270 te halen. Trump moet dit jaar dus meer staten in het spel brengen om zelfs maar een kans te maken.

 

Invloed van Trump als kandidaat

De verkiezingen zijn pas in november en er kan nog van alles veranderen. Een onderzoek van het Cook Institute geeft echter aan dat Trump als kandidaat een negatief effect heeft op de Republikeinse kansen in de te verwachten swing states. In de staten waar het in de afgelopen jaren spannend is geweest doet Trump het niet echt goed in de peilingen. In Colorado, Nevada, North Carolina, Virginia, en Florida verliest Trump overal terrein ten opzichte van Hillary. In Colorado, Nevada en Virginia zelfs zo veel, dat de verwachting is dat dit geen swing states meer zullen zijn. Hillary zal hier overtuigend winnen.

 

Alleen in de verwachte swing states Ohio, New Hampshire en Iowa wordt het niet erger voor Trump. Daar komt nog bij dat staten als New Mexico, Wisconsin en Pennsylvania, die de Republikeinen graag in het spel zouden willen brengen, alleen maar verder weg lijken te slippen met Trump als kandidaat. Alle drie deze staten zijn solide Democratisch in de peilingen van nu.

 

Republikeinen in de verdediging

Met het uitbreiden van de electorale kaart wil het dus niet echt vlotten onder Trump. Sterker nog, in plaats van offensief te spelen en staten af te pakken van de Democraten lijkt het erop dat de Republikeinen verdedigend zullen moeten gaan spelen. Zelfs in traditioneel Republikeinse staten als Georgia, Arizona en delen van Nebraska zijn de peilingen zo slecht voor Trump dat er een kans bestaat dat Hillary deze staten zal winnen. Het is niet de verwachting dat Hillary hier daadwerkelijk wint, maar alleen al het feit dat de Republikeinen deze staten moeten verdedigen is een heel slecht teken voor Trump. De kandidaten hebben een gelimiteerde hoeveelheid geld, tijd, staf en vrijwilligers. Als Trump deze moeten gaan inzetten om traditioneel Republikeinse staten te verdedigen, kan hij minder goed de aanval inzetten richting andere staten.

 

Trump heeft dus nog een boel werk te verzetten. Als Hillary alle staten wint die nu Democratisch leunen heeft zij al 304 electorale stemmen. Dat is 34 meer dan het benodigde minimum van 270 stemmen. Met een paar swing states erbij, en een verrassing in Arizona of Georgia, kan ze winnen met een even grote landslide als echtgenoot Bill in 1996. Trump heeft dus nog een lange weg te gaan. Maar zoals ze zeggen: een kat in het nauw maakt rare sprongen. En rare acties uit de hoge hoed toveren is een specialiteit van Trump gebleken.

 

Reacties (2)

Laki op 23 mei 2016 20:51:

Sorry, veel te voorbarig en tevens ook democratic-biased artikel. Conclusies worden hier getrokken van peilingen die al maanden geleden zijn uitgevoerd. Zelfs peilingen van afgelopen maand zijn niet meer actueel, gezien Trump bezig is om de Republikeinen te verenigen, en dit zal ook zijn effect hebben op de staten. Ik ga er wel mee akkoord dat de electorale map niet in het voordeel van Trump is, maar dat is bij iedere Republikein het geval. Clinton-Trump zal volgens mij spannender worden dan verwacht. Zeker omdat Trump aanhang heeft in de rust belt (meer dan vroegere kandidaten) - of anders gezegd: Clinton is daar minder populair dan de gemiddelde Democraat wel zou zijn. Sanders-Trump is wel een typisch voorbeeld van wat een landslide zou kunnen zijn voor Sanders. Vooral een aanzienlijk deel van de witte middenklasse en onafhankelijken weglokt.

Feike op 23 mei 2016 21:27:

Absoluut waar. De polls zijn verouderd en de verkiezingen nog ver weg. En ja, het gaat veel spannender worden dan veel mensen denken. Het zal niet makkelijk worden, maar er is zeker een mogelijkheid voor Trump. Wat je zegt over de rust belt, daar gaat het volgende stuk over ;-)