Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De laatste week: Clinton en Trump in de aanval

Dynph ten Haaf op 2 november 2016 - Reageren (1)

Met minder dan een week te gaan halen beide presidentskandidaten nog een laatste keer alles uit de kast om zichzelf te promoten en hun tegenstander zwart te maken. Een overzicht van de belangrijkste aanvallen en kwesties die spelen bij Clinton en Trump in deze eindsprint.

 

Gender

Clinton was gisteren aanwezig bij een rally in swing state Florida. In een poging te proberen de hernieuwde controverse omtrent haar e-mails naar de achtergrond te laten verdwijnen sprong Clinton in de aanval. Dat deed ze door opnieuw de aandacht te richten op vrouwen.

 

In één van de meest uitgebreide pogingen tot dusver deed Clinton opnieuw een beroep op vrouwelijke kiezers. Zo herhaalde ze veel van de denigrerende en seksistische opmerkingen die Trump heeft gemaakt en liet ze zich introduceren door Alicia Machado, de voormalig Miss Universe die door Trump is uitgemaakt voor “Miss Piggy.” In felle bewoordingen stelde de Democratische kandidate dat Trump geen respect voor vrouwen heeft. “Hij ziet ons niet als volledige mensen,” aldus Clinton.

 

In de laatste dagen van de race brengt Clinton de genderkwestie duidelijk sterker naar de voorgrond, zowel in haar argument naar kiezers toe als in haar aanvallen naar Trump. Niet alleen Clinton, maar ook de Democratische Partij staat achter deze strategie. Zo deed ook Obama gister een oproep aan mannelijke kiezers om zich niet door seksisme en vooroordelen in hun keuze te laten leiden. En gezien het feit dat de meerderheid van het electoraat vrouw is, zou deze strategie nog wel eens zijn vruchten kunnen afwerpen.

 

E-mailschandaal

Donald Trump gooide het intussen over een andere boeg. Hij viel Clinton hard aan op de heropening van het onderzoek naar haar e-mails. Tijdens een rally in Wisconsin stelde Trump dat Clinton als president een “ongekende constitutionele crisis” zou veroorzaken. Hij noemde Clintons e-mailcontroverse dan ook “het grootste schandaal sinds Watergate” en zei dat er een groot federaal onderzoek naar haar zou komen.

 

Trumps focus op de e-mails is niet nieuw, maar de aanval raakt wel wederom de kern van Clintons problemen deze verkiezingen. Het legt opnieuw de aandacht op persoonlijke kwesties als haar betrouwbaarheid en eerlijkheid. Hoewel nog niet volledig duidelijk is hoeveel schade de heropening van het onderzoek aan Clintons campagne heeft gedaan, laten de polls wel zien dat de race de laatste dagen nauwer is geworden, met name in sommige swing states.  

 

Partijsteun

Waar het op 8 november uiteindelijk allemaal om draait is de opkomst onder kiezers. Een grote vraag daarbij blijft of veel Republikeinen zich achter Trump zullen scharen.

 

Hoewel Clinton een flinke hoeveelheid steun geniet onder Democratische kiezers, is die steun voor Trump niet zo vanzelfsprekend. Gedurende de voorverkiezingen heeft Trump soms dan ook het onderspit moeten delven, met name als conservatieve kiezers zich van hem distantieerden.

 

Voor de opkomst van conservatieven op 8  november zal Trump het dan ook voornamelijk moeten hebben van running mate Mike Pence. De conservatieve gouverneur van Indiana is hard aan het lobbyen om ervoor te zorgen dat Republikeinen op hun eigen partij zullen stemmen.

 

Beide kandidaten proberen in deze eindsprint het onderste uit de kan te halen. Met het huidige pollgemiddelde van de race – 47 punten voor Clinton en 45 voor Trump – kan het technisch gezien nog steeds beide kanten op. Hoe effectief de strategieën en aanvallen van de genomineerden zijn, zal dus moeten blijken op 8 november.

Reactie (1)

jacob vredenborg op 3 november 2016 15:51:

there are about 250 million people in the states!; don't you have two better candidates then these two  "funny ones"