Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Laatste October Surprise: FBI heropent onderzoek naar Clinton

Suzanne Leppen op 31 oktober 2016 - Reageren

In tegenstelling tot de rest van de maand, was het niet Trump, maar Clinton die afgelopen weekend in de verdediging moest door de laatste October Surprise. FBI directeur James Comey publiceerde een brief waarin hij aangaf dat de FBI het onderzoek heropent naar Clintons gebruik van een privéserver voor vertrouwelijke e-mails. Hieronder een overzicht van de reacties en mogelijke invloed op de verkiezingen.

 

In juli kondigde Comey nog aan dat de FBI het onderzoek naar Clintons e-mails had gesloten, maar afgelopen vrijdag schreef Comey een brief aan het Congres waarin hij aangaf dat de FBI nieuwe e-mails heeft gevonden in verband met een andere zaak (waarschijnlijk het onderzoek naar Anthony Weiner). Ze gaan nu kijken of er vertrouwelijke informatie in de e-mails staat en of het belangrijk voor het onderzoek naar Clinton is.

 

Democraten zijn boos op Comey

Clinton en haar team zijn vanzelfsprekend niet blij met de brief van de FBI directeur. Volgens hen is de informatie van Comey onduidelijk en leidt het tot onjuiste speculaties. Ook vinden ze de timing van de brief erg twijfelachtig en beschuldigen ze Comey ervan af te wijken van het FBI protocol om politiek neutraal te blijven.

 

Campagne voorzitter John Podesta beschreef de brief als “veel insinuaties, maar weinig feiten.” Volgens hem kiest Comey ervoor om selectieve informatie te geven waardoor Clintons tegenstanders de feiten kunnen verdraaien en overdrijven. Ook zegt hij dat de kans groot is dat de e-mails kopieën zijn van de e-mails die eerder al door de FBI bekeken zijn. Clinton zelf noemde de actie erg vreemd en erg verontrustend.

 

De Clinton campagne probeert de aanval om te draaien naar een aanval op Comey en Jason Chaffetz, de Republikeinse Afgevaardigde die de brief lekte. Ze willen zelfvertrouwen uitstralen dat het nieuws geen invloed zal hebben op de uitslag van 8 november, maar ze willen ook bij hun achterban benadrukken dat de verkiezingen nog geen gelopen race zijn en dat iedereen dus zeker moet gaan stemmen.

 

Trump en de Republikeinen in de aanval

Ondertussen gebruikt Trump de brief als verder bewijs dat Clinton niet te vertrouwen is en dat ze misdaden heeft begaan en het onderzoek niet gestopt had moeten worden. Hij noemt de onthullingen zelfs “groter dan Watergate”, maar dat is volgens Watergate-onderzoeker Carl Bernstein absoluut niet waar.

 

Trump gebruikt de affaire ook om zichzelf op te hemelen. Hij voorspelde namelijk al meerdere malen dat Anthony Weiner een risico zou zijn voor Huma Abedin (ex-vrouw van Weiner en vertrouweling van Clinton) en daarmee voor de Clinton campagne. Dat dit nu inderdaad het geval is laat volgens hem zien dat hij een goed beoordelingsvermogen heeft.

 

Ook de Republikeinse Senatoren die in spannende races verwikkeld zijn maken dankbaar gebruik van het feit dat ze eindelijk weer eens in de aanval kunnen. In tegenstelling tot hun Republikeinse tegenstanders zijn bijna alle Democratische congresleden erg duidelijk in hun steun voor Clinton; een aanval op Clinton kan dus direct gebruikt worden als een aanval op de Democratische Senatoren.

 

Invloed op de verkiezingen

Zoals eerder op deze site te lezen was is Trump in de peilingen wel iets dichterbij gekomen, maar blijft de voorsprong van Clinton aanzienlijk. Maar een deel van deze  peiliingen zijn voor vrijdag gedaan waardoor het daadwerkelijke effect van de nieuwe onthullingen nog onduidelijk is.

 

Aan de ene kant is het onderwerp niet nieuw; het is al uitgebreid besproken en bijna iedereen had er al een mening over gevormd. Hierdoor lijkt het onwaarschijnlijk dat dit een doorslaggevende factor zal  zijn voor zoveel kiezers dat het de grote ommekeer in de verkiezingen wordt en Clinton haar grote voorsprong in de peilingen verliest.

 

Aan de andere kant leidt de nieuwe ophef de aandacht af van Trump en geeft het de Republikeinen nieuwe ammunitie om Clinton aan te vallen op haar oneerlijkheid en onbetrouwbaarheid. Clinton was al erg impopulair en veel kiezers vinden de verkiezingen een keuze tussen twee kwaden. De negatieve aandacht voor Clinton kan hierdoor net de druppel zijn voor twijfelende kiezers waardoor Trump toch de minst slechte keus lijkt.

 

Voorlopig zal het laatste woord hier in ieder geval nog niet over gesproken zijn. De Clinton campagne zal ondertussen stiekem hopen op een November Surprise waarbij Trump weer het onderwerp van een controverse wordt.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.