Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?VacaturesHuisregelsColofon

De heilige middenklasse

Coen Nij Bijvank op 10 oktober 2012 - Reageren

Om tijdens de huidige recessie de sociale zekerheid in stand te houden wil Obama de belasting voor de rijke Amerikanen verhogen. Romney wil juist de hoge inkomens en bedrijven minder belasten om zo de economie te stimuleren. Over één ding zijn ze het in ieder geval eens: de middenklasse moet zoveel mogelijk worden ontzien.

 

Bij het debat van vorige week, waar het overigens vooral over belastingen en de economie ging, benadrukten beide kandidaten regelmatig dat de Amerikaanse economie draait om de middenklasse en zowel Romney als Obama beloofde dat deze dan ook absoluut geen belastingverhoging dient te krijgen. De kans is echter groot dat deze belofte gebroken wordt.

 

Immers, beide kandidaten willen ook het begrotingstekort verkleinen, het uitkeringsstelsel hervormen en hier en daar nog wat extra investeren. Verschillende economen zeggen dan ook dat het erg moeilijk zal worden om de belastingen voor de middenklasse niet te verhogen, ook omdat de definitie van middenklasse nogal ruim is. Ruwweg alle Amerikanen die tussen de 50000 en 250000 dollar verdienen worden beschouwd als deel van de middenklasse. Het is een groep die zo’n 48 procent van de inkomstenbelasting betaalt. Met een nationale schuld van 16,1 biljoen dollar is het niet realistisch om zo’n groot deel van de belastingbetalers vrij te stellen van belastingverhogingen, zeggen de experts.

 

Romney’s plannen

Romney wil als president de belastingtarieven voor iedereen met 20 procent verlagen. Ook wil over een periode van tien jaar 1,34 biljoen dollar extra aan defensie uitgeven en hij wil de begroting binnen acht jaar in evenwicht hebben. Romney is tot nu toe nog niet erg specifiek geweest over hoe hij dit wil betalen, al zei hij al vooral te rekenen op economische groei. Uiteindelijk zouden de hervormingen van Medicare en de sociale zekerheid geld op moeten leveren, maar die besparingen zullen nog lang op zich laten wachten aangezien Romney aangegeven heeft op de korte termijn alles in stand te houden om zekerheid voor de bevolking te kunnen bieden.

 

Obama’s plannen

De president wil 98 procent van de Amerikaanse bevolking behoeden voor belastingverhogingen. De hoogste 2 procent inkomens zullen daarmee extra belast worden, terwijl midden en lage inkomens de dans ontspringen. Ook wil Obama de belasting op investeringen gemaakt door Amerikanen met een hoog inkomen verhogen. Bovendien zullen andere specifieke belastingvoordelen voor rijken onder Obama’s beleid worden vermindert.

 

Zoals bekend wil Obama ook de “Buffett Rule” invoeren, waarmee inkomens van meer dan een miljoen dollar met minimaal 30 procent belast worden. Echter, er zijn niet genoeg Amerikanen die zoveel verdienen om echt wat aan het begrotingtekort te doen. Experts zeggen dan ook dat zo’n maatregel nauwelijks zoden aan de dijk zet en de belastingwetgeving er alleen maar ingewikkelder door wordt, wat de economie nooit ten goede komt.

 

Om echt wat aan het begrotingstekort te doen zal er flink bezuinigd moeten worden, anders zijn belastingverhogingen, ook voor de middenklasse, onvermijdelijk. De vraag is of de aanstaande president bereid is dat ook daadwerkelijk te doen. Belastingverhogingen staan in de V.S. immers gelijk aan heiligschennis.     

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reageren?

Naam:
E-mailadres: