Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De factcheck

Johran Willegers op 4 oktober 2012 - Reageren

President Obama en Mitt Romney bestookten elkaar tijdens hun eerste confrontatie vannacht, met onderzoeken, statistieken en stellingen. Wat waren de belangrijkste uitspraken en klopten die ook?

 

“De benzineprijzen verdubbelden onder Obama’s presidentschap.”

 

Het is waar dat de benzineprijzen tijdens Obama’s termijn zijn verdubbeld. Aan Romney’s kritiek in het debat van gisternacht is niets gelogen. Maar energie-analisten plaatsen wel een kanttekening.

 

Het bedrag waar Romney vanuit gaat is 1 dollar 90 voor een gallon, bijna vier liter. Die prijs kwam echter tot stand door een correctie van de benzineprijzen. Snel daarna, toen de economische crisis in de zomer van 2008 echt toesloeg, steeg de prijs naar ruim 4 dollar per gallon. Dat bedrag is ongeveer gelijk aan het huidige prijsniveau.

 

“Obama geeft belastingvoordeel aan bedrijven die Amerikaanse banen outsourcen,” zegt Romney. Volgens hem maakt de president het voor bedrijven aantrekkelijk om werkgelegenheid overzees te verschepen.

 

Romney liegt niet, maar zet die stelling iets te gemakkelijk neer, schrijft Reuters. Obama omschreef een belastingvoordeel voor gewone zakelijke kosten. In de wet die nu bestaat, vallen daar ook de kosten onder die een bedrijf maakt om haar vestiging in de Verenigde Staten te sluiten en in het buitenland een nieuwe op te richten.

 

In juli vernietigden de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden een Democratisch voorstel dat een einde zou maken aan dat voordeel. In diezelfde wet stond dat er een belastingvoordeel zou gaan naar Amerikaanse bedrijven die hun productie weer terug naar de Verenigde Staten zouden brengen.

 

“Onder Obama wordt voor 716 miljard dollar het mes gezet in Medicare.

Medicare is het overheidsprogramma dat gratis zorgverzekeringen verschaft voor senioren en gehandicapten. Romney stelt dat in dit belangrijke programma voor bijna 50 miljoen Amerikanen nu fors wordt gesaneerd. Op die manier zou Obama zijn zorghervormingen financieren.

 

Dat bedrag is echter een schatting hoeveel Obamacare zou schelen in de uitgaven van Medicare. Dat berekende het Congressional Budget Office, het Amerikaanse CPB. Door de verminderde uitgaven in Medicare kan onder Obama’s zorgwet een zorgverzekering geregeld worden voor ruim 30 miljoen Amerikanen.

 

“Romney’s plannen omvatten een belastingverlaging van 5.000 miljard,” zei Obama. De president heeft daar kritiek op omdat die verlaging vooral de allerrijksten zou betreffen. Romney ontkent het bedrag van die verlaging.

 

De denktank Tax Policy Center zocht het uit en berekende dat onder Romney’s beleid de inkomsten uit belastingen met 480 miljard zouden dalen tot 2015. Over het komende decennium zouden die opbrengsten dalen tot iets onder de 5.000 miljard die Obama poneerde.

 

Bijna de helft van de Amerikanen betaalt nu geen belasting. Romney wil de basis van belastingbetalers breder maken om zo zijn verlagingen te kunnen bekostigen. Volgens Tax Policy Center is echter onduidelijk hoe de Republikeinen dat gaat doen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.