Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De Swing States: Waar wordt de strijd beslist?

Feike Kuipers op 22 september 2016 - Reageren (1)

In deel één van The Swing States onderzoeken we waar de strijd tussen Clinton en Trump nu precies beslist wordt. De verkiezingen lijken misschien alom aanwezig te zijn, maar dit is zeker niet zo. De kandidaten laten sommige staten links liggen, terwijl ze in andere bijna lijken te wonen.

 

Om president te worden moeten Trump en Clinton op 8 november minimaal 270 electorale stemmen winnen. Haalt geen van beide kandidaten dit aantal, dan mag het Huis de president kiezen en de Senaat de vicepresident – iets wat maar een keer eerder in de geschiedenis van Amerika is voorgekomen. De benodigde electorale stemmen worden gewonnen in de vijftig staten en het district Columbia. In alle staten – behalve Maine en Nebraska – worden de electorale stemmen verdeeld volgens het first-past-the-post/winner-takes-all principe. Al je wint krijg je alle electorale stemmen. Verlies je, krijg je helemaal niets. Dit zorgt er voor dat het investeren van tijd, energie en geld in een staat die je uiteindelijk niet wint vergeefse moeite is geweest.

 

Het gevolg van het winner-takes-all principe is dat de presidentiële verkiezingen officieel misschien nationale verkiezingen zijn, maar deze niet echt nationaal gevoerd worden. Trump mocht misschien het idee hebben gehad dat hij het Clinton in New York of zelfs Californië moeilijk zou kunnen maken, maar de cijfers laten zien dat zijn achterstand in deze staten simpelweg te groot is. Trump zal dan ook nauwelijks campagne voeren in deze staten. Hetzelfde geldt voor Clinton in Mississippi, Alabama of Texas (hoewel Texas deze staat steeds meer naar de Democraten neigt). Deze staten gaat ze dit jaar niet winnen. Als de kandidaten al in een van deze staten campagne voeren, zal dit voor een partijgenoot in een senaatsrace zijn. De kandidaten zullen wel te vinden zijn in de belangrijke swing states.

 

Strijdperken

De verkiezingen voor het presidentschap zullen dus eigenlijk niet in alle 51 staten worden uitgevochten, maar in tien tot vijftien van deze swing states. Om genoeg van deze staten te winnen zullen de kandidaten een schaakspel op verschillende borden moeten spelen. Omdat iedere staat een ander electoraat heeft kan een positie die ze innemen ze steun in een staat opleveren, maar stemmen kosten in een andere staat. De kandidaten zullen dus constant naar de cijfers in de verschillende swing states kijken en aan de hand van welke staten ze willen winnen hun posities aanpassen. Een bijkomstig probleem voor de kandidaten is dat er ook nog lokale politici zijn die roet in het eten kunnen gooien.

 

Welke staten?

Welke staten zullen er worden uitgelicht in deze serie? Ohio zal naar alle waarschijnlijkheid de belangrijkste staat zijn dit jaar. De staat was in 2004 al het middelpunt van de aandacht en zal dit jaar ook weer cruciaal zijn. Zeker voor Trump zal het praktisch onmogelijk zijn om president te worden zonder Ohio te winnen. Ook Florida kan weer een cruciale rol gaan spelen, zoals in 2000, toen Florida nog de 'eer' had om Bush Jr. het presidentschap te schenken. Daarnaast zullen ook North Carolina, Pennsylvania, Nevada, New Hampshire en Iowa beide kanten op kunnen vallen. Staten als Virginia, Wisconsin, Colorado, Michigan en misschien Georgia en Arizona zullen naar alle waarschijnlijkheid iets minder spannend zijn, maar daarom niet minder belangrijk. Vooral Trump kan het zich eigenlijk niet permiteren om deze staten links te laten liggen, wil hij kans maken op de overwinning.

 

In de komende weken zullen deze staten één voor één worden bekeken, door middel van een analyse van de campagnestrategieën van zowel Trump als Clinton.

 

Reactie (1)

Laki op 23 september 2016 12:35:

de tweede Nevada moet Michigan zijn volgens mij. Ohio niet de belangrijkste staat van dit jaar. De kans is best groot dat Trump deze zal winnen, en als hij deze verliest, verliest hij zeker het presidentschap, maar zelfs als hij deze wint, zal het pad naar het witte huis nog altijd moeilijk te bewandelen zijn. 

 

En Iowa zal niet spannend zijn dit jaar. Maine kan wel eens verrassend close worden dit jaar (met 2e congressional district Trump-leaning).