Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Dag 2 van de Democratische Conventie

Suzanne Leppen op 6 september 2012 - Reageren

Het thema van de Democratische Conventie, “Americans Coming Together,” werd woensdagnacht succesvol uitgedragen door twee vrouwelijke rijzende sterren van de partij en een zeer populaire oud-president.

 

De avond begon niet ideaal, met een controversiële stemmentelling over of Jeruzalem officieel weer als hoofdstad van Israel zou worden erkend. Vier jaar geleden werd de tekst aangepast wat veel commentaar van de Republikeinen en pro-Israel groepen opleverde. Uiteindelijk stelde de voorzitter naar 3 pogingen vast dat er meer voor- dan tegenstanders waren, maar dit leidde tot aanzienlijk boe-geroep, iets wat de Republikeinen ongetwijfeld nog vaak tegen de president zullen gebruiken.

 

Het was dus de taak van de sprekers om ervoor te zorgen dat deze stemming snel vergeten werd. En dat lukte aardig. Een van de opvallendste sprekers was advocate en vrouwenrechten activiste Sandra Fluke. Zij was een van de meest actieve voorstanders om contraceptie op te nemen in de ziektekostenverzekering door werkgevers en werd eerder dit jaar door talkshow host Rush Limbaugh voor “slet” uitgemaakt. Waar Romney dit incident probeerde te negeren, belde Obama haar persoonlijk op om te zeggen dat hij nooit zou willen dat zijn dochters werden aangevallen omdat ze opstonden voor iets waar ze in geloofden. Obama, concludeerde ze, denkt aan zijn dochters en alle vrouwen, Romney denkt alleen aan zijn achterban en donoren.

 

Deze conclusie werd kracht bij gezet door een parade van “slachtoffers” van Bain Capital, opgericht door Romney, die vertelden hoe ze hun baan waren kwijtgeraakt door de bezuinigingen die dit bedrijf had doorgevoerd.

 

Kandidaat voor een senaatsplek voor Massachussets, Elizabeth Warren, ging vervolgens verder met het afschilderen van Romney als een gierige, rijke zakenman die niks geeft om de middenklasse arbeiders. Deze groep was volgens haar de dupe geworden van het bedrijfsleven die werden gesteund door hun Republikeinse vrienden. Volgens haar geloven Republikeinen in een overheid die alleen zichzelf en hun vrienden helpt, terwijl Obama gelooft in een eerlijk speelveld voor iedereen. Opvallend was dat ze niet haar eigen tegenstander Scott Brown aanviel. Commentatoren zeggen dat de spannende strijd tussen Warren en Brown wel eens de balans in de Senaat zou kunnen bepalen.

 

De speeches van beide vrouwen werden over het algemeen goed ontvangen, maar voor velen was het hoogtepunt van de avond toch de toespraak van de voormalig president die weer “ouderwets Clinton” was. In bijna 50 minuten (30 minuten langer dan gepland) maakte hij onder andere duidelijk dat het verschil tussen de partijen was dat Republikeinen aanhangers waren van het “ieder voor zich” principe, terwijl Democraten stonden voor samenwerking. Ook gaf hij toe dat de situatie in Amerika nog verre van perfect was, maar zei dat geen enkele president, inclusief hijzelf, de schade had kunnen repareren die Obama voor de kiezen heeft gekregen. Hij was er van overtuigd dat de VS nu beter af is dan vier jaar geleden en dat het land onder Obama in de volgende vier jaar weer economische voorspoed zou kennen.

 

Hoewel het aantal twitter reacties tijdens Clinton’s speech minder was dan tijdens de toespraak van de First Lady (hij kreeg wel veel meer reacties dan Romney’s speech tijden de Republikeinse Conventie), waren de commentatoren erg enthousiast. De Huffington Post kopte “Bill Kills” en CNN’s Wolf Blitzer zegt dat dit de beste speech is die hij Clinton ooit heeft zien geven. Een MSNBC commentator noemde het “vriendelijk, effectief” en “precies wat Obama nodig had.”

 

Nog opvallender zijn echter de positieve reacties uit het Republikeinse kamp. Politiek adviseur Steve Schmidt noemde Clinton’s politieke kracht ongeëvenaard in beide kampen en zei dat hij wilde dat de Republikeinen zo iemand in hun partij hadden. Een andere Republikeinse commentator, Alex Castellanos gelooft dat deze speech wel eens de herverkiezing van Obama kan hebben veiliggesteld: “Sluit de deuren maar, jullie hoeven morgen niet terug te komen. Deze conventie is afgelopen. Dit zal het moment zijn waardoor Obama waarschijnlijk wordt herverkozen. Bill Clinton heeft de Democratische Partij al eerder gered door de partij van links terug te sturen naar het midden, en nu doet hij het weer.” Brit Hume van Fox News noemt Clinton de meest getalenteerde politicus die hij in zijn carrière heeft mogen becommentariëren, en de meest charmante persoon die hij ooit is tegengekomen. Om toch iets negatiefs te zeggen voegde hij er wel aan toe, “dit betekent niet dat alles wat hij zei klopte en het was een beetje zelfingenomen en ongeveer 30 procent te lang.” Deze laatste twee punten werden vaker genoemd.

 

Al met al was het opnieuw een geslaagde avond voor de Democraten, zonder grote missers en waarin het aantal positieve momenten de onenigheid in het begin snel deden vergeten.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.