Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Cruz stevent af op winst in Wisconsin

Michiel Klaassen op 4 april 2016 - Reageren

De senatoren Ted Cruz en Bernie Sanders hebben de meeste kans om morgen de voorverkiezingen in Wisconsin te winnen.

 

Ted Cruz heeft volgens de laatste peilingen van CBS News een voorsprong van zes procent. 43 procent van de ondervraagden spreek zijn voorkeur uit voor de senator uit Texas. Donald Trump eindigt achter Cruz op 37 procent. De gouverneur van Ohio, Ted Kasich, lijkt met achttien procent van de stemmen wederom geen rol van betekenis te spelen.

 

Tegemwind voor Trump

De voorverkiezing in Wisconsin is de eerste na een zware periode voor Donald Trump. Hij stelde vorige week dat vrouwen die de zwangerschap middels een abortus afbreken, strafbaar gesteld moeten worden. Na een storm van kritiek moest Trump zijn woorden weer inslikken. Anderzijds heeft Cruz in Wisconsin juist de wind in de zeilen. Vooral de steunbetuiging van de Republikeinse gouverneur van de staat, Scott Walker, heeft zijn kansen aanzienlijk vergroot.

 

Kansen voor Sanders

Bij de Democraten is de strijd een stuk spannender. De site FiveThirtyEight schat de kansen van Bernie Sanders beter in. In de laatste peilingen in de Badger State ligt hij nipt voor op Hillary Clinton: 49 versus 47 procent. Wisconsin is een overwegend blanke staat, wat in Sanders' voordeel is; minderheden stemmen overwegend op Hillary.

 

De aandacht voor Wisconsin is groot, omdat deze in een relatief verkiezingsluwe periode plaatsvindt. De eerstvolgende voorverkiezing is over twee weken in New York.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.