Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Cruz aast op conventiestrijd

Thomas Mulder op 7 april 2016 - Reageren

Met winst in Wisconsin in zijn binnenzak komt Ted Cruz stapje voor stapje dichterbij een brokered convention. Dat lijkt nu zijn beste kans om de nominatie binnen te hengelen. Maar daar voor legt hij wel zijn lot in de handen van de Republikeinse gedelegeerden. Niets lijkt een grotere onzekerheid.

 

Conventie

Om de nominatie te winnen moet een kandidaat een meerderheid van gedelegeerden achter zich krijgen op de partijconventie. Deze gedelegeerden worden gekozen tijdens de voorverkiezingen in elke staat. Het gaat er dus uiteindelijk niet om hoeveel staten je wint of hoeveel stemmen je hebt gekregen, maar om het aantal gewonnen gedelegeerden.

 

De winst in Wisconsin leverde Cruz veel gedelegeerden op. Maar misschien nog wel belangrijker: hij hield gedelegeerden weg bij Trump. Daarmee begint het er steeds meer op te lijken dat geen van de kandidaten een meerderheid van gedelegeerden achter zich krijgt vóór de conventie. Als dat gebeurt, dan spreken we van een brokered convention.

 

Dat houdt in dat de gedelegeerden in een tweede stemronde vrij zijn in hun keuze. Ze mogen dus op elke kandidaat stemmen, ongeacht de uitslag van de voorverkiezingen in de staat waar ze vandaan komen. Dat levert een korte, maar intensieve, strijd op om loyaliteit van gedelegeerden. De kandidaat die in volgende stemrondes als eerste een meerderheid haalt, wint de nominatie en mag het opnemen tegen Hillary Clinton of Bernie Sanders in november.

 

Kansen van Cruz

De kansen voor Ted Cruz om nog vóór de conventie een meerderheid te verzamelen zijn verwaarloosbaar. Hij zou dan meer dan 95 procent van alle nog te verdelen gedelegeerden moeten winnen in de komende maanden. Dat is uitgesloten.

 

Cruz zal er dus alles aan moeten doen om Trump van de meerderheid af te houden. En het wordt steeds waarschijnlijker dat hem dat gaat lukken. Trump moet iets meer dan 60 procent van de nog te verdelen gedelegeerden winnen, wil hij de nominatie veilig stellen vóór de conventie. Gezien Cruz' goede prestaties de laatste tijd, wordt dat erg lastig voor Trump. 

 

Stel dat geen van de kandidaten een meerderheid haalt vóór de conventie, wat dan voor Cruz? Het plan is riskant, maar Cruz rekent op de steun van establishment en anti-Trump gedelegeerden op de conventie. Hij hoopt die gedelegeerden er van te overtuigen dat hij de enige kandidaat is die Trump van de nominatie af kan houden en dat ze daarom hem over de meerderheidsdrempel heen moeten duwen.

 

Paul Ryan

Kenners denken dat Cruz wel degelijk kansen heeft als het een brokered convention uitdraait. Hij zou door veel kiezers als een ‘goede tweede’ worden gezien. Het kan dus maar zo zijn dat veel gedelegeerden in een tweede stemronde op hun eigen intuïtie af gaan en op Cruz stemmen. Ook zou hij makkelijker de loyaliteit van gedelegeerden kunnen winnen dan ‘outsiders’, zoals bijvoorbeeld Paul Ryan. De laatste tijd gaan er steeds meer stemmen op dat hij zich moet kandideren op de conventie. Ryan zou kunnen rekenen op de steun van de establishment, maar zal waarschijnlijk moeite hebben het vertrouwen te winnen van de gedelegeerden in korte tijd.

 

Op dit moment valt er geen pijl op te trekken wat de gedelegeerden zullen doen op de brokered convention, als die er al komt. Wat zeker is, is dat het nog alle kanten op kan gaan.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.