Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Cruz en Kasich sluiten anti-Trumpdeal

Jesse Passchier op 25 april 2016 - Reageren

Na de enorme overwinning van Trump in New York, en zijn waarschijnlijke overwinningen in de voorverkiezingen van morgen, kan Trump de nominatie bijna niet meer mislopen. Om toch nog een poging te doen om Trump van een meerderheid van 1237 gedelegeerden te houden, hebben Ted Cruz en John Kasish afgesproken elkaar ruim baan te geven in een aantal staten. Vannacht kwamen beide kandidaten met een statement: Kasich geeft Cruz vrij spel in Indiana, terwijl Cruz zich niet meer zal laten zien in Oregon en New Mexico.

 

Zowel Cruz als Kasich maken geen kans meer om een meerderheid van de gedelegeerden te winnen. Trump moet nog zestig procent van de overgebleven gedelegeerden winnen om een contested convention te voorkomen. Met hun nieuwe tactiek sturen Cruz en Kasich hier duidelijk op aan. Jeff Roe, campagnemanager van Ted Cruz, kwam met de volgende boodschap: “Trumps nominatie zou een ramp zijn voor de partij. Om te verzekeren dat we een Republikein nomineren die de Republikeinse partij kan verenigen, zal onze campagne zich focussen op Indiana. Kasich kan zich op de manier richten op Oregon en New Mexico.”

 

Vanuit de campagne van Kasich kwam een soortgelijk geluid: “Ons doel is om aan te sturen op een open conventie in Cleveland, waar een kandidaat die de partij kan verenigen zal opstaan. Wij geloven dat dit Kasich zal zijn, die de enige kandidaat is die Hillary Clinton kan verslaan en de Republikeinse meerderheid in het Congres kan behouden.”

 

Donald Trump liet in een aantal tweets al snel zijn mening blijken. “Wow, Lyin’ Ted en Kasich spannen samen om mij van de Republikeinse nominatie af te houden. WANHOOP!” Binnen het Republikeinse establishment wordt er door sommigen al weken aangestuurd op een soortgelijke deal om Trump tegen te houden. Voor Trump is dit allemaal koren op de molen. De afgelopen weken was hij zeer kritisch op het nominatieproces en noemde hij het hele politieke systeem doorgestoken kaart.

 

Strategisch noodzakelijk

De #NeverTrump groep is blij met het nieuws. “Een tweede stemronde op de conventie is absoluut noodzakelijk om Trump te stoppen. We zijn blij om te zien dat de campagnes van Cruz en Kasich hun middelen strategisch gaan inzetten om gedelegeerden te winnen in de staten waar zij het sterkst zijn.” In een peiling van Fox News vorige week kon Trump rekenen op 41 procent van de stemmen in Indiana; Cruz op 33 procent en Kasich op 16 procent. Maar zonder Kasich zou de voorsprong van Trump verdampen naar maar twee procent. Indiana, waar op 3 mei gestemd wordt, heeft 57 gedelegeerden te verdelen op een winner-takes-all basis. Voor Cruz is de deal een ommekeer: eerder in de campagne vroeg hij zich nog af of Kasich stiekem hoopte om vice-president onder Trump te worden.

 

Kasich kan zich dus richten op Oregon en New Mexico. In totaal staan er daar 52 gedelegeerden op het spel die proportioneel verdeeld worden. Voor Kasich is het financieel gezien een logische deal. Hij eindigde vorige maand met slechts 1,2 miljoen dollar: door zich te focussen op twee relatief kleine staten kan zijn geld meer impact hebben dan in Indiana. In Oregon wordt 17 mei gestemd, New Mexico is 7 juni aan de beurt.

 

Opvallend is dat de deal maar betrekking heeft op drie staten. In andere staten die nog moeten stemmen zullen Cruz en Kasich alsnog tegen elkaar strijden. Californië is op 7 juni de grootste overgebleven staat met maar liefst 172 gedelegeerden. Het verbond tussen Cruz en Kasich heeft dus maar een kleine omvang met 109 gedelegeerden. Het is afwachten of de deal effect zal hebben. Een overwinning voor Trump in Indiana zal een zware dobber zijn voor Cruz. Zijn argument dat hij zonder Kasich van Trump kan winnen valt dan meteen door de mand.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.