Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Cruz' Super Saturday

Dynph ten Haaf op 7 maart 2016 - Reageren

Zaterdag werden door de Republikeinen voorverkiezingen gehouden in Kansas, Kentucky, Louisiana en Maine. Super Saturday bracht winst voor Ted Cruz en Donald Trump, en nieuwe verliezen voor Marco Rubio.

 

Cruz wint

De winnaar van zaterdag is Ted Cruz. Van de vier staten waar gestemd werd won hij naast Maine ook met een grote meerderheid van stemmen in Kansas. In Kentucky en Louisiana, die hij verloor aan Trump, eindigde hij met minder dan 4% verschil als sterke tweede. Omdat Cruz met kleinere verschillen van Trump verloor dan andersom, betekent dit dat Cruz op Super Saturday meer gedelegeerden won dan Trump.

 

Super Saturday is goed geweest voor Cruz. Met name zijn winst in Maine laat zien dat hij naast streng conservatieve evangelicalen ook andere groepen Republikeinse kiezers begint aan te spreken. Nu hij in totaal zes staten heeft gewonnen en heeft laten zien dat hij vlak achter Trump kan eindigen, presenteert hij zichzelf als het enige geloofwaardige alternatief voor Trump. En gezien Marco Rubio’s desastreuze resultaten zaterdag is het moeilijk dat te betwisten.

 

Trump afgeremd?

Trump won zaterdag in Kentucky en Louisiana, maar werd in beide staten op de voet gevolgd door Cruz. Super Saturday was voor Trump een onderbreking van zijn momentum, dat duidelijk minder aanwezig was dan op Super Tuesday. Desondanks behoudt hij zijn favorietenstatus. Het is afwachten tot de volgende voorverkiezingen om te kunnen bepalen of Super Saturday slechts een kleine onderbreking in Trump’s momentum is of een langduriger kwestie. Op dinsdag wordt door de Republikeinen gestemd in Hawaii, Idaho, Michigan en Mississippi.

 

Rubio’s verlies

Grote verliezer is opnieuw Marco Rubio, die met last-minute momentum en steunbetuigingen nergens hoger kwam dan de derde plaats. In Maine eindigde hij zelfs als vierde, achter John Kasich en met slechts acht procent van de stemmen. Hoewel Rubio zondag overweldigend won in Puerto Rico, heeft hij daarmee nog steeds achttien van de twintig voorverkiezingen verloren en zijn zijn vooruitzichten niet goed.

 

Rubio werd zaterdagavond door zowel Trump en Cruz opgeroepen uit de race te stappen, zodat laatstgenoemden het tegen elkaar kunnen opnemen tot aan de Republikeinse conventie in juli. Het ziet er desalniettemin niet naar uit dat Rubio klaar is om de handdoek in de ring te gooien. Hij richt zijn blik nu vooral op thuisstaat Florida, waar hij in de winner-takes-all voorverkiezing hoopt te winnen. Het ziet er in de Sunshine State echter nog niet rooskleurig uit voor Rubio: volgens de laatste peilingen staat hij met 26 procent ver achter op Trump, die met 44 procent leidt. 

 

GOP establishment

De resultaten van Super Saturday zijn een nachtmerrie voor het Republikeinse establishment. De slechte resultaten van Rubio – op wie de hoop gericht was om tegenwicht te bieden tegen Trump – laten zien hoe weinig controle het establishment heeft over de verkiezingen dit jaar.

 

De Republikeinen begonnen met zeventien kandidaten, en het lijkt er na Super Saturday op dat de twee minst geliefde opties over blijven. Want hoewel de GOP-top een hekel heeft aan Trump, ze staan niet minder negatief tegenover Cruz, die vanaf het begin als senator erg anti-establishment is geweest. De extremistische posities van zowel Trump als Cruz zijn een doorn in het oog van de Republikeinse partijtop, die bang is veel stemmen van gematigde Republikeinen aan de Democraten te verliezen. Het lijkt erop, zoals John Nichols voor The Nation schrijft, dat Republikeinse partij nu de keuze heeft tussen “een narcistische miljardair die vreselijke dingen zegt, of een narcistische senator die vreselijke dingen doet.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.