Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Clintons speeches op Wall Street: hoe links is ze eigenlijk?

Emile Kossen op 11 oktober 2016 - Reageren

De gelekte speeches die Hillary Clinton aan bankiers op Wall Street gaf, kregen de afgelopen dagen amper aandacht. De passages werpen de vraag op of Hillary Clinton zich in de campagne niet veel linkser en progressiever voordoet, dan ze eigenlijk is.

 

Trump eiste met zijn vulgaire uitspraken over vrouwen bijna alle aandacht op, maar ook Clinton kreeg afgelopen weekend te maken met een vervelende onthulling. WikiLeaks zette tekstfragmenten online van speeches die ze gaf voor een aantal grote banken. Die speeches werden in de voorverkiezingen veelvuldig aangehaald door Bernie Sanders, die het een schande vond dat Clinton 200.000 euro per speech ontving én dat ze de toespraken niet openbaar wilde maken.

 

Heel verschillende plannen voor het land

Nu is de inhoud van een aantal van die toespraken toch naar buiten gekomen, omdat WikiLeaks duizenden emails van campagnemanager John Podesta in bezit kreeg. Clinton blijkt het goed te kunnen vinden met de bankiers, die ze onder meer "de slimste mensen" noemt. Wellicht schadelijker: ze blijkt met haar vrienden op Wall Street heel andere ideeën over Amerika te bespreken.


Zo zei ze in 2013 in een speech voor een Braziliaanse bank dat ze voorstander is van het Keystone XL-plan, een oliepijplijn die de Verenigde Staten en Canada zou moeten verbinden. Democraten én dus ook Clinton waren officieel fel tegen het plan (en hebben het in de prullenmand gegooid), omdat dit het gebruik van vervuilende brandstoffen stimuleert. Volgens de ‘elite’-versie van Clinton is het juist een goed project, dat de banden tussen Canada en de VS "zal versterken".

 

Publiek- en privéstandpunten zijn totaal anders, geeft Clinton toe

Ook zegt ze een voorstander te zijn van handelsverdrag TPP, de deal die moet gaan gelden voor alle landen aan de Stille Oceaan. "Mijn droom is om ergens in de toekomst een gemeenschappelijke markt te verkrijgen van de hemisfeer, met open handel en open grenzen." Wellicht onder druk van Bernie Sanders en Donald Trump heeft ze intussen haar steun voor TPP ingetrokken.

 

Misschien de meest veelzeggende uitspraak van Clinton is dat het noodzakelijk is om als politicus een bepaald imago te hebben, terwijl de eigen ideeën daar misschien ver vanaf liggen. "Je moet zowel zowel een publiek standpunt als een privéstandpunt hebben, omdat de mensen een beetje nerveus worden van achterkamerdiscussies", zou Clinton hebben gezegd tegen een groep bankiers. "Je ziet ook liever niet hoe worst gemaakt wordt, het is het resultaat dat telt."

 

 

‘Rechtse’ Clinton wil alleen praten over de daders van de hack

De uitspraken scheppen een beeld van een veel rechterse Clinton dan die in de presidentscampagne. In mails zouden Clinton-adviseurs zelfs toegeven dat haar economische plannen niet veel verschillen van die van Republikein Jeb Bush.

 

Door de onthullingen van de Trump-tapes heeft de Clinton-campagne relatief weinig aan damage control hoeven doen. Podesta zegt dat hij geen zin heeft om te checken welke onthullingen waar zijn, en wijst meteen naar Rusland als mogelijke dader van de hack. Toen Clinton tijdens het tweede debat werd gevraagd naar haar uitspraken over het hebben van ‘twee gezichten’, gaf ze eigenlijk helemaal geen uitleg. Ook zij zei het belangrijker te vinden wie achter de hack zit. "Poetin en de Russische overheid sturen deze aanvallen aan. Ze willen de verkiezingen beïnvloeden, ten behoeve van Donald Trump."

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.