Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Clintons e-mail nachtmerrie is nog lang niet over

Daniel Leseman op 6 juli 2016 - Reageren (9)

Er is een nieuw hoofdstuk aan de e-mailaffaire van Hillary Clinton toegevoegd. FBI-directeur James B. Comey heeft geadviseerd om Clinton bij gebrek aan hard bewijs niet te vervolgen. Dit betekent echter niet dat de problemen voor Clinton voorbij zijn. Comey voegde er namelijk aan toe dat de uitkomst van het onderzoek niet overeenkomt met de eerdere verklaringen van Clinton. Deze situatie zal ongetwijfeld nog grote gevolgen hebben voor de aankomende verkiezingen.

  

Het e-mail schandaal

Hillary Clinton heeft in haar periode als minister van Buitenlandse Zaken, onder president Obama, haar eigen privé e-mailaccount(s) gebruikt in plaats van het daarvoor bestemde, en beter beveiligde, overheidsaccount. Onder deze e-mails waren er veel die gevoelige informatie bevatten. Daarnaast moeten alle e-mails van overheidsfunctionarissen volgens de Amerikaanse wet bewaard worden, zodat ze later geraadpleegd kunnen worden door het Congres of journalisten. 

 

De vlam sloeg pas in de pan op 2 maart 2015 toen The New York Times berichtte over de ontdekkingen van de onderzoekscommissie naar de Benghazi aanvallen in september 2012. Dit leidde uiteindelijk tot verschillende onderzoeken waaronder het FBI-onderzoek. 

 

FBI-statement 

FBI directeur Comey stelt dat “Clinton en haar team “uiterst onzorgvuldig” zijn omgegaan met gevoelige informatie,” maar dat er door onvoldoende bewijs geen grond is om haar te vervolgen. Het FBI-onderzoek toonde wel aan dat Clinton eerder onjuiste informatie heeft verschaft.

 

Clinton heeft immers in interviews over het schandaal altijd aangegeven dat ze (voor zover bewust) geen geheime e-mails zou hebben ontvangen of verstuurd. Volgens de FBI is het tegendeel waar. Er zouden destijds 110 e-mails met vertrouwelijke informatie zijn verstuurd of ontvangen. Daarvan zouden er acht ‘top secret’ informatie bevatten, 36 ‘secret’ en nog eens acht met ‘confidential’ informatie. En omdat de informatie via een persoonlijk netwerk is behandeld, was de informatie een relatief makkelijke prooi voor buitenlandse hackers (e.g. Rusland, China). De FBI sluit dan ook niet uit dat dit gebeurd kan zijn.

 

Vanaf de Republikeinse kant kreeg de FBI veel kritiek te verduren, zo had bijvoorbeeld ook Republikein Darrell Issa zijn bedenkingen over de uitkomst van het onderzoek. “De beslissing van de FBI laat eens te meer zien dat Clinton, en anderen aan de top, volgens ander regels mogen leven dan de rest van de bevolking.”

 

Huidige verkiezingen 

Deze uitkomst heeft natuurlijk invloed op de huidige verkiezingen, waar de integriteit en geloofwaardigheid van Clinton al langere tijd ter discussie staan. Hoewel het Clinton kamp volhoudt dat het slechts om een eenmalig incident gaat, gebruiken de politieke tegenstanders van Clinton het e-mailschandaal maar al te graag om aan te tonen dat ze incompetent zou zijn voor de functie als president. Zeker is dat het schandaal Hillary Clinton nog lang zal achtervolgen en dat ze zal alles op alles moeten zetten om van dit incompetente beeld af te komen, met het oog op 8 november 2016: verkiezingsdag.

Reacties (9)

chantal op 7 juli 2016 01:09:

Geweldig artikel

Thea Clever Hansates op 7 juli 2016 13:51:

Mooi alle feiten op een rijtje, nu snap ik pas echt hoe de vork in de steel zit, en waarom het een probleem is dat ze dat heeft gedaan.

Naomi Smits op 7 juli 2016 18:21:

Wauw, Elsevier en VN move over!

Yolanda op 7 juli 2016 18:39:

Goed artikel!! Helder verwoord. I'm impressed.

Ilia op 7 juli 2016 18:43:

Super artikel! Ik ben onder de indruk!

Donna v/d Dijs op 7 juli 2016 20:03:

Very interesting article, clearly explaining the facts! Also, a reminder to people that what may seem as unimportant can have big repercussions later on. I guess, just follow the rules.

Maree op 7 juli 2016 22:35:

Kan menig journalist nog een voorbeeld aan nemen! Duidelijk en feitelijk artikel. Wanneer komt je volgende? 

Luc Leseman op 8 juli 2016 11:01:

Een goed, prima en duidelijk artikel! Goed gedaan en ook ik bentrots op je.

Karin Vazirani op 8 juli 2016 19:47:

Wat een geweldig artikel... Super...