Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Clinton wijzigt strategie

Mike Veldt op 1 oktober 2016 - Reageren (2)

Hillary Clinton heeft een geode week achter de rug. Volgens vele experts kwam zij als debatwinnaar uit de bus. Dit was ook terug te zien in de peilingen waar ze Trump voorbij ging in belangrijke "Swing States". Nu een maand voor de verkiezingen past zij haar tactiek nog een keer aan. 

 

De Democraat richtte haar pijlen vooral op het aantrekken van gematigde Republikeinen die Trump te extreem vinden. Nog altijd blijft het een van de prioriteiten om deze groep kiezers over de streep te trekken. Zo werden er deze week radio-advertenties gelanceerd die benadrukte dat ze de steun heeft van vele Republikeinen. Zo probeert Clinton andere Republikeinen ook te overtuigen om op haar te stemmen.

 

Nieuwe strategie

 

De campagne van Clinton stapt over op een strategie die Obama in zijn campagnes ook gebruikte.  In een belangrijke staat zoals Ohio zorgde Obama met behulp van vele enthousiaste vrijwilligers ervoor dat kiezers ingeschreven waren. Met name de zwarte Amerikanen en Latino’s, die belangrijk zijn voor de Democraten, werden toen aangemoedigd zich in te schrijven. Aangezien deze groepen niet snel naar de stembus gaan, is het voor Clinton van belang dat zij nu aangespoord worden om dat wel te doen.

 

‘’De beste manier om Ohio te winnen is om Obama’s strategie te kopiëren. Dit houdt in dat je ervoor zorgt dat kiezers ingeschreven zijn – waar we al een tijd mee bezig zijn- en daarna de laatste maand ervoor te zorgen dat ze de noodzaak voelen om te stemmen.’’ Aldus Ohio’s Democratische Partij voorzitter David Pepper.

 

Over de verkiezingsrace in Ohio zei Pepper het volgende: ‘’ Het maakt niet uit wat de peilingen zeggen. Zelfs de debatten zijn relatief onbelangrijk. Ohio blijft Ohio. Het zal enorm close worden en degene met het de beste ‘ground game’ zal winnen.

 

Zwaar geschut

 

Clinton zet zwaar geschut in om die boodschap over te brengen. Er zijn al verschillende celebrities die via sociale media hun volgers het belang van hun stem duidelijk maken. Clinton hoopt op drie miljoen nieuwe kiesgerechtigden  die voor het eerst gaan stemmen.

 

Om dit aantal te bereiken zet ze ook politici in. Zo wordt verwacht dat First Lady Michelle Obama enkele campagnestops gaat maken. Barack Obama en Joe Biden gaan volgende week campagne voeren in het belangrijke Florida. Bill Clinton reist af naar Ohio. Bernie Sanders zal Minnesota en Iowa aandoen en ten slotte reist Elizabeth Warren af naar Nevada.

 

Vroege stemmen

 

De campagne van Clinton heeft ook succes met het overtuigen van kiezers die eerder gaan stemmen. In Iowa, Wisconsin en Minnesota is er de mogelijkheid om dit nu al te doen. Mede daarom was Clinton laatst nog in Iowa, daar werden bezoekers na haar rally meteen naar stemhokjes begeleid. Sanders zal in de staten die hij bezoekt ook de mensen aansporen zo snel mogelijk te gaan stemmen.

 

Deze initiatieven lijken hun vruchten af te werpen. Volgens een Associated Press peiling doet Clinton het goed in de staten waarin ze actief campagne voert. Het lijkt dus goed te gaan met de campagne van Clinton. Dit in tegenstelling tot Trump, hij is na het debat gezakt in de peilingen. Bovendien lijkt hij van plan om de affaires van Bill Clinton op te rakelen. Dit tegen het advies in van zijn campagneteam. Vooralsnog schijnt de zon alleen in het Clintonkamp. linton,

Reacties (2)

Gerben Voorhorst op 1 oktober 2016 22:32:

Geschut is met een t...

Gerard Roorda op 4 oktober 2016 20:01:

Hoe staan de verkiezingen van de senaat evoor. Ik las op een Amerikaanse site  dat ondanks de opmars van mevrouw Clinton de senaat volgens de peilingen in handen blijft van de GOP.