Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Clinton’s voortslepende e-mailschandaal

Dynph ten Haaf op 29 maart 2016 - Reageren

Hij leek wat te zijn gaan liggen, de storm omtrent Hillary Clinton’s e-mailschandaal. De constante aantijgingen over het gebruik van een onveilige privé-server voor het omgaan met geheime informatie hadden een minder prominente rol in de kritieken op haar kandidatuur. Tot het gisteren weer boven kwam drijven.

 

Speech Supreme Court

In een geplande speech gister op de University of Wisconsin haalde Clinton hard uit naar de Republikeinse senatoren die weigeren te stemmen over Obama’s genomineerde voor een plaats in het Hooggerechtshof. Met name Chuck Grassley, voorzitter van de commissie voor Rechtspraak van de senaat, moest het ontgelden.

 

Als voorzitter van de commissie heeft Grassley de mogelijkheid om een stemming over de nominatie op de agenda te zetten, maar weigert dat te doen. Hij is van mening dat dit moet wachten tot een nieuwe president is verkozen. Clinton was hard in haar kritiek op hem, en stelde dat Grassley moet “opstaan en zijn werk doen.”

 

Grassley’s reactie

Al voor Clinton haar speech hield reageerde Grassley op de te verwachten kritiek. In zijn reactie haalde hij opnieuw het onderzoek naar Clinton’s e-mailpraktijken aan. Volgens Grassley is Clinton’s focus op de situatie in het Hooggerechtshof een strategie om af te leiden van de e-mailcontroverse. “Met alle problemen die ze krijgt om die e-mails, en de FBI die haar gaat ondervragen, kan ik me voorstellen dat ze de toon van haar campagne wil veranderen,” aldus de senator uit Iowa.

 

Het moddergooien tussen Grassley en Clinton komt niet onverwacht. Niet alleen is Grassley bij machte om de nominatie voor het Hooggerechtshof te vertragen, maar hij was ook degene die destijds het Senaats-onderzoek naar Clinton’s e-mail praktijken leidde.

 

Voortdurende controverse

Clinton’s speech vond plaats een dag nadat de Washington Post een uitgebreid artikel publiceerde dat inging op de achtergrond van Clinton’s e-mail praktijken. Het artikel bevatte het nieuws dat 147 FBI agenten – een ongebruikelijk groot aantal – onderzoek doet naar Clinton’s e-mailschandaal. Hoewel andere bronnen aan Politico melden dat dat aantal zwaar overdreven is, blijft de situatie omtrent de e-mails keer op keer boven drijven.  

 

Ondanks Clinton’s vertrouwen in de situatie en meerdere verzekeringen dat ze niets illegaals heeft gedaan, heeft haar campagne nog steeds moeite om de aandacht van de situatie af te leiden. Met name op het gebied van transparantie tijdens haar functie als Secretary of State, en haar algemene betrouwbaarheid levert dat problemen op. Tijdens haar campagne in 2008 maakte Clinton grootste beloftes over een cultuur van openheid en het belang van de Freedom of Information Act. Het feit dat ze een jaar daarna gebruik maakte van een privé-server om haar werk te doen riep twijfels op over de waarde die ze daadwerkelijk aan informatievrijheid hecht.

 

De e-mailcontroverse blijft Clinton en haar campagne achtervolgen, en gezien de recente focus op de situatie door Grassley, ziet het er niet naar uit dat deze storm snel zal gaan liggen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.