Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Clinton in zwaar weer?

Jasper van Emmerik op 18 februari 2016 - Reageren

Afgelopen week annuleerde Hillary Clinton een bezoek aan Florida, om een dag langer campagne te kunnen voeren in Nevada, waar de volgende voorverkiezingen zijn. Het leek een teken van de bezorgdheid van Clintons campagne over haar vooruitzichten. De laatste peilingen van CNN/ORC lijken aan te geven dat deze bezorgdheid terecht is.

 

De Peilingen

Waar Clinton ooit een voorsprong had van 25 procent, is het verschil tussen haar en Sanders geminimaliseerd in de laatste CNN/ORC peiling. Met slechts één procentpunt verschil staat Clinton nog voor op Sanders, die op 47 procent terecht kwam tegenover Clintons 48. Ook het gemiddelde van alle peilingen, zoals samengesteld door FiveThirtyEight, vertoont een krimpende marge. Clinton behaalt daar 47.3 procent, tegenover Sanders’ 45.3 procent. Het lijkt dus een nek aan nek race te worden in Nevada, wat op zich al als een kleine overwinning kan worden beschouwd voor Sanders.

 

Clinton heeft nog wel de leiding in de beoordeling van losse onderwerpen, zoals minderhedenpolitiek, buitenlands beleid, immigratie en de zorg. Sanders komt echter dichtbij als het om de economie gaat en heeft zelfs de leiding als het gaat om steun voor de middenklasse. Ook onder de groep (38 procent van de ondervraagden) die de economie als het belangrijkste onderwerp van de verkiezingen ziet, weet Sanders een meerderheid te behalen.

 

Overigens is Nevada moeilijk te voorspellen. De staat maakt het mogelijk voor kiezers zich op het laatste moment nog te registeren, waardoor de opkomst en het type kiezer moeilijk te voorspellen is. Sanders lijkt, net als bij de vorige voorverkiezingen, te zullen profiteren van een hoge opkomst, waar Clintons aanhang over het algemeen een betrouwbaarder opkomstpercentage toont. Clintons afzegging in Florida laat zien dat zij de bedreiging van Sanders zeker serieus neemt. Ook is haar campagne begonnen met het temperen van de verwachtingen.

 

Steun onder minderheden

Nevada en South Carolina maken deel uit van Clintons zogenaamde firewall: de denkbeeldige muur die het momentum van Sanders zou moeten stoppen. De aanname dat Clinton de meest ervaren en meest verkiesbare kandidaat is bij de Democraten, is heel belangrijk voor Clintons campagne.

 

Mocht Sanders Nevada winnen, zal hij zich ook een serieuze kandidaat onder minderheden tonen, die voor het eerst tijdens deze voorverkiezingen een grote rol spelen. Zelfs een klein verlies zou betekenen dat Sanders zijn verwachtingen overtreft. Een goed resultaat van Sanders onder minderheden zou de basis van Clintons campagne een zware slag toedienen. Overigens stelt een recente peiling dat Sanders al behoorlijk verkiesbaar is op nationaal niveau en het tegen de Republikeinen vaak zelfs beter doet dan Clinton.

 

Zoals ook in de vorige staten het geval was, lijkt Sanders het goed te doen onder jongeren. Een kwart van het electoraat van Nevada bestaat uit jonge kiezers tussen de 18 en 33. De helft daarvan zijn jonge latino’s. Sanders’ campagne richt zich vooral op deze groep. Het feit dat de voorverkiezingen in een weekend zijn gepland is gunstig voor Sanders. In weekenden zijn studenten en jonge werkenden over het algemeen vrij en in het kamp van Sanders hoopt men dan ook op een hoge opkomst.

 

Toch heeft Sanders nog een berg werk te verzetten wil hij daadwerkelijk winnen in Nevada. De staat bleek tijdens de vorige voorverkiezing niet zo divers als gedacht – 65 procent van de stemmers was blank – en dat zou in het voordeel van Sanders moeten spreken,  toch is Clinton nog steeds favoriet. Haar voorsprong mag dan gekrompen zijn, ze staat wel nog steeds voor in de peilingen. Een nek-aan-nek race lijkt de meest waarschijnlijke uitkomst.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.