Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Clinton en Trump stevenen af op zeges

Michiel Klaassen op 14 maart 2016 - Reageren

Morgenavond staan er belangrijke voorverkiezingen op het programma in vijf grote staten. Koplopers Trump en Clinton kunnen hun tegenstanders knock out slaan. De peilingen zijn in hun voordeel.

 

In vijf staten spreken Republikeinen en Democraten op dinsdag hun voorkeur uit: North Carolina, Missouri, Illinois, Ohio en Florida. Vooral die laatste twee staten zijn interessant. Ohio en Florida verdelen hun gedelegeerden via het winner takes all-principe. Degene met de meeste stemmen pakt alle gedelegeerden, hoe klein de overwinning ook is. Ohio is de thuisstaat van John Kasich, die tot nu toe een marginale rol speelt in de race. Wint de gouverneur in zijn eigen Ohio, dan krijgt hij er  echter in één klap 66 gedelegeerden bij. Sinds enkele dagen heeft hij een minieme voorsprong in de peilingen op Donald Trump. Kasich vecht deze dagen dan ook voor zijn leven: een verlies in Ohio betekent voor hem vrijwel zeker het einde van zijn campagne.

 

Laatste strohalm Rubio

Ook in Florida ligt het hoofd van een kandidaat op het hakblok: Marco Rubio is senator voor de sunshine state, maar staat er in de peilingen beroerd voor. De kans dat hij het aflegt tegen Trump is groot. Het zou een afgang van formaat betekenen voor de favoriet van de partijtop, die kampt met een heuse tweestrijd binnen zijn campagne. Bij verlies rest hem nog één ding en dat is opgeven.

 

In de drie andere staten is Trump eveneens favoriet. In Illinois en Missouri is de voorsprong van Trump op Ted Cruz dan wel niet heel riant, maar in North Carolina gaat de grofgebekte vastgoedmagnaat zeker winnen.

 

Grote dag voor Clinton

Aan Democratische zijde is de verwachting dat Hillary Clinton haar voorsprong op Bernie Sanders zal uitbreiden. In alle vijf staten wordt een overwinning van Clinton verwacht. Daarmee heeft ze nog niet de 2383 gedelegeerden die zij nodig heeft om de nominatie zeker te stellen, maar ze maakt dan wel eindelijk haar favorietenrol met duidelijke cijfers waar. Analisten denken dat Clinton niet meer tegen te houden is na een vijfvoudige winst.

 

Maar eigenlijk let niemand op de strijd op links. Alle ogen zijn op de Republikeinen gericht, en dan in het bijzonder op koploper Trump. Alleen in Ohio is het echt spannend tussen hem en Kasich, maar in de andere staten wordt een overwinning voor Trump verwacht. Wint hij ook Ohio, dan kan de nominatie hem nauwelijks ontgaan

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.