Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Clinton en Sanders weer in debat; Bernie bereidt zich voor bij Colbert

Coen Nij Bijvank op 11 februari 2016 - Reageren

 

Vanavond gaan Hillary Clinton en Bernie Sanders weer met elkaar in debat. De kans is groot dat het er hard aan toe zal gaan. Sanders heeft sinds zijn enorme overwinning in New Hampshire het tij mee. Dat zal Clinton willen doorbreken, wellicht met stevige aanvallen. Tegelijkertijd zal Sanders er alles aan willen doen om de aandacht te trekken van inwoners van zuidelijke staten. Hij staat ver achter op Clinton in de peilingen in South Carolina, de staat waar eind deze maand Democratische voorverkiezingen zijn. Daarom gaf Stephen Colbert, als geboren South Carolinian, Sanders gisteravond het nodige advies: hij moet meer gekookte pinda’s eten.

 

Sanders kansloos in South Carolina?

Volgens Colbert moet je bier drinken en gekookte pinda’s eten om te kunnen winnen in South Carolina - bekijk dat fragment hier. Een grap natuurlijk, maar het staat wel symbool voor hoe moeilijk Sanders het gaat krijgen in de Palmetto State. Volgens de laatste peilingen haalt Hillary er meer dan zestig procent van de stemmen, Sanders maar zo’n dertig. En volgens FiveThirtyEight heeft Hillary een kans van maar liefst 95 procent om de staat te winnen. Ook in Nevada, waar de eerstvolgende Democratische voorverkiezingen zijn, maakt Clinton veel meer kans op de overwinning.

 

Dat neemt niet weg dat Sanders’ campagne momenteel in een flow zit en miljoenen dollars binnenharkt, terwijl de campagne van Clinton volledig in het slop zit, volgens de top van de Democratische Partij. Haar campagne zou onder meer de verkeerde boodschap uitdragen en Clinton zou zelf niet genoeg beseffen dat Sanders een echte bedreiging is voor het Democratische presidentskandidaatschap. De partijtop maakt zich grote zorgen, want zo’n beetje de hele partij heeft z’n kaarten op Clinton gezet. Naar verluidt ziet ook president Obama het liefst dat Hillary de Democratische genomineerde wordt. 

 

Afro-Amerikanen

Beide kandidaten hebben dus genoeg redenen om vanavond fel ten strijde te trekken tijdens het debat in de universiteit van Wisconsin-Milwaukee, georganiseerd door tv-zender PBS. Ze zullen waarschijnlijk vooral hun best doen om de zwarte kiezers aan te spreken, aangezien de meeste Democratische kiezers in South Carolina Afro-Amerikanen zijn. Een lastige klus, vooral voor Sanders; zijn goede resultaten in Iowa en New Hampshire waren voor een groot deel te danken aan de witte meerderheid in die staten. In Nevada en South Carolina bestaat de bevolking voor een veel groter deel uit zwarten en Latinos, van wie de meeste Clinton steunen.

 

Het wordt ook interessant om te zien of Hillary de kijkers kan overtuigen van de onvermijdelijkheid van haar nominatie – óf dat die instelling haar juist parten gaat spelen doordat ze Sanders teveel onderschat. Het is inmiddels duidelijk dat Sanders een serieuze tegenstander is, met serieuze kansen op het kandidaatschap. Het lijkt dan ook niet de vraag óf, maar hoe hard Hillary vanavond Sanders zal aanvallen, en of Sanders in staat is die aanvallen van goed repliek te voorzien.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.