Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Clinton en Obama roepen op tot kalmte

Mike Veldt op 10 november 2016 - Reageren

Sinds Donald Trump verkozen is tot president van de Verenigde Staten, is het land in chaos. Hoewel Hillary Clinton en president Obama hun supporters aanmoedigen om achter Trump te gaan staan, zijn er in verschillende steden protesten gaande. Gaat het lukken om de verschillen te overbruggen en Trump te steunen? 

 

Protesten

De verkiezingsuitslag maakt heel wat los in Amerika. Zoveel zelfs dat mensen uit verschillende steden de straat op gaan om te protesteren. Van Los Angeles tot aan New York wordt er in voornamelijk Democratische steden gedemonstreerd.

 

Zo werd er in Los Angeles een papier-maché pop van Trump verbrand om de frustratie van de betogeres te uiten. Op het kantoor van de Los Angeles Times werden er teksten met godslastering op de muren gekalkt. Anderen blokkeerden een snelweg en veroorzaakten een lange file.

 

De meeste demonstraties vonden plaats in stedelijke gebieden waar Clinton dinsdag won. Daar is Chicago een ander voorbeeld van. "Ik ben teleurgesteld, geschrokken en een beetje in paniek voor mijn familie en vrienden," zei Marion Hill, één van de duizenden mensen die zich verzamelden voor de Trump Tower in hartje Chicago.

 

In de liberale stad Austin, in Texas, werd woensdag een mars gehouden. Honderden mensen gingen de straat op en werden begroet door plaatselijke buschauffeurs. Sommigen stapten zelfs uit hun bus met de tranen in hun ogen. "Ik voelde me zo geïsoleerd, nu voel ik mij niet zo alleen meer," zei Jennifer Rowsey, human resource manager van een koffiezaak.

 

Speech Clinton

De concessiespeech van Clinton werd een dag later gehouden dan gebruikelijk. Ondanks de onrust in het land, sprak Clinton verbindende woorden: "Ik heb Donald Trump gebeld en gefeliciteerd. Hij onze nieuwe president en we zullen hem een kans moeten geven." Ze waarschuwde hem echter wel dat hij zich aan de grondwet moet houden: "De Amerikaanse droom is er voor iedereen, voor alle religies, rassen, mannen en vrouwen, LHBT’ers en gehandicapten."

 

Clinton kwam zeer aangeslagen en geëmotioneerd over.  Ze had moeite om de tranen in bedwang te houden. Toch kwam ze ook nog strijdlustig over: "In mijn carriere heb ik goede en slechte tijden gehad. Dit verlies doet pijn, maar iedereen moet blijven geloven dat strijden voor het juiste de moeite waard is, want dat is het. Alle jonge meisjes die grote dromen hebben: ja, je kan worden wat je wilt." Met deze woorden hoopt ze dat toekomstige vrouwen het zogenaamde glazen plafond zullen doorbreken. Velen vonden dit een indrukwekkende speech van Clinton, die zich van een zeer menselijke kant liet zien. Dat is iets dat kiezers van haar gemist hebben in haar campagne.

 

Obama

Kort na de speech van Clinton hield ook president Obama een speech. Vanuit de tuin van het witte huis liet hij weten dat hij snel met Trump wil afspreken voor een goede overdracht van de macht: "Ik heb met de president-elect Trump gesproken en we gaan de wereld laten zien dat de transitie van de macht zonder problemen verloopt."

 

Obama was realistisch en kalm in zijn speech. Hij benadrukte dat de zon gewoon weer was opgekomen en dat er nu vooruit gekeken moet worden. Hij zocht net als Clinton naar verbindende woorden. "We willen allemaal het beste voor het land, we zijn op de eerste plek Amerikanen en geen Democraten of Republikeinen."

 

Zo proberen Clinton en Obama het land te verenigen, maar blijft het onrustig in Amerika. De protesten zijn groot en het is niet te voorspellen wanneer de rust wederkeert. Op 20 januari 2017 wordt Trump geïnaugureerd. Het is te hopen dat het land dan wat van de schok bekomen is.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.