Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Strijd Nevada: Clinton belooft immigratiehervorming in eerste 100 dagen Witte Huis

Johran Willegers op 19 februari 2016 - Reageren

Hillary Clinton en Bernie Sanders hebben zich stevig moeten profileren bij de latino’s in Nevada, die zo’n 28 procent van de bevolking uitmaken. Morgen vindt in die staat een voorverkiezing plaats en de twee Democraten ontlopen elkaar maar net in de peilingen. In een verkiezingsbijeenkomst op donderdag probeerden Clinton en Sanders deze grote bevolkingsgroep in Nevada aan hun zijde te krijgen.

 

In de peilingen in Nevada staat Clinton op 48.7 procent van de stemmen, tegenover 46.3 van Sanders. Immigratiehervormingen zijn erg belangrijk voor deze kiezers die een grote invloed hebben op de uitkomst van de voorverkiezing. Clinton deed daarom de belofte dat zij in de eerste 100 dagen van haar presidentschap met een voorstel komt om de immigratiewetgeving te hervormen.

 

De Clinton-campagne richtte verder haar peilen op Sanders die in 2007 tegen een hervormingswet stemde die miljoenen immigranten zou naturaliseren. Er is een aanzienlijke groep latino’s die jaren in de VS woont en werkt, maar nog steeds wordt geconfronteerd met de angst op uitzetting. Clinton noemde verandering van de immigratiewetgeving als speerpunt als zij het Witte Huis zou betreden.

 

Volgens Sanders was dat voorstel uit 2007 een slechte wet die tevens niet gesteund werd door de belangrijkste latino belangenbehartigers. In 2013 stemde Sanders wel voor hervormingen, wist hij Clinton aan te herinneren. Daarnaast stelde Sanders dat Clinton in 2014 als minister van Buitenlandse Zaken op haar handen bleef zitten toen kinderen uit Honduras en omliggende landen naar de VS wilden vluchten om te ontkomen aan drugsbendes en geweld. Sanders wilde die kinderen in de VS opnemen, Clinton was daar tegen.

 

Forse kritiek, maar toch lijkt Sanders de latino-retoriek nog wat minder te beheersen. Hij blijft bij zijn strijd tegen economische ongelijkheid en de macht van Wall Street. Een vraagstuk dat onder de latino’s in Nevada minder leeft dat de blanke bevolking van New Hampshire.

 

Clinton probeert op alle mogelijke manieren het gesprek over immigratie te beheersen om de belangrijke latino-stemmers binnen haar kamp te houden. In 2008 vormden zij reeds een belangrijke steun voor haar. Naast steunbetuigingen uit de latino-hoek en forse aanvallen op Sanders, publiceerde ze ook een nieuw campagnefilmpje waarin zij haar hart laat zien bij de latino’s die vrezen voor uitzetting.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.