Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

CNN: 'Santorum beŽindigt campagne'

Jan-Willem Kranendonk op 3 februari 2016 - Reageren (1)

Voormalig senator Rick Santorum zal naar verwachting later op de dag bekendmaken de Republikeinse verkiezingsrace te verlaten. Dat meldt CNN op basis van twee onafhankelijke bronnen. Het beëindigen van de campagne leek onvermijdelijk na zijn slechte prestaties bij de Iowa Caucus.

 

Santorum was in 2012 de grote uitdager van Mitt Romney en hield de strijd vol tot begin april. In 2016 kwam de voormalig senator er geheel niet aan te pas. Bij de debatten stond hij steevast op het podium van de laagstgeklasseerde kandidaten. Door veel tijd te investeren in Iowa hoopte hij opnieuw te verrassen. Met deze strategie kwam hij in 2012 aan een zeer krappe overwinning. Afgelopen maandagnacht haalde hij echter maar één procent van de stemmen. Naast de uitslag in Iowa gaven ook de peilingen weinig hoop. Eerder op de dag werd al bekend dat zijn campagneteam een tour door South Carolina had opgeschort. Dat bleek een opmaat naar het beëindigen van de campagne.

 

Rick Santorum richtte zich in zijn campagne vooral op conservatieven en evangelicalen. Waar hij in 2012 deze groepen grotendeels aan zijn kant kreeg, is Ted Cruz deze keer hun favoriet. Ook Donald Trump doet het goed bij evangelicalen. Voor Santorum was er in het verkiezingsgeweld weinig kans om zich te onderscheiden.

 

Met dit verlies komt er een waarschijnlijk een definitief einde aan zijn politieke carrière. Die omvatte, naast twee tevergeefse pogingen om president te worden, vier jaar als afgevaardigde en twaalf jaar als senator namens de staat Pennsylvania. 

Reactie (1)

Marco Dekkers op 3 februari 2016 21:04:

Educated guess: Santorum gaat Trump steunen. Kunnen het goed met elkaar vinden.