Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Bill Clinton: Zwaargewicht op de achtergrond

Bob Vek op 12 februari 2016 - Reageren

Bill Clinton staat bekend als het politieke natuurtalent met twee succesvolle presidentiële ambtstermijnen op zijn naam. Alleen al zijn charismatische voorkomen bleek in het verleden voldoende om de kiezer voor zich te winnen. Toch is Hillary Clinton voorzichtig met het aanwenden van haar mans capaciteiten.

 

Clinton Rules

Het echtpaar Clinton krijgt al sinds de jaren negentig te maken met een bijzondere behandeling door de media, onder het mom van de ‘Clinton Rules.’ Welke beschuldiging jegens hen het ook maar betrof, het was bij voorbaat voorpaginanieuws en het werd als de waarheid gebracht. Daarnaast zouden zij in alles wat ze deden uit zijn op politiek gewin. De recentste toevoeging lijkt te zijn dat alles wat Bill onderneemt, ten koste moet gaan van Hillary.  

 

Aangezien de Democratische presidentskandidate alle hulp kan gebruiken in haar strijd tegen de verrassend succesvolle Bernie Sanders, treedt Bill sinds kort nadrukkelijker op de voorgrond. Nu de potentiële first husband zich eindelijk roert en her en der wat steken uitdeelt, worden zijn uitlatingen direct voorgesteld als “grof.” Desondanks lijken zijn woorden niet harder te zijn dan die van zijn echtgenote en haar medestanders. “Wanneer je een revolutie aan het creëren bent, kun je niet zorgvuldig genoeg zijn met de feiten,” klonk het in een sneer naar Sanders. Clinton beschuldigde diens aanhangers van “seksistische” en “lasterlijke” aanvallen op zijn vrouw.

 

Beladen erfenis

De doorvoering van conservatieve, naar de Republikeinse kant neigende, initiatieven tijdens haar mans ambtsperioden zoals de ‘Defense of Marriage Act’ in 1996, achtervolgt Hillary Clinton in haar verkiezingsstrijd. Hoewel gezegd kan worden dat dergelijke concessies eenmaal onvermijdelijk zijn in de politieke top, zijn Bills bijna twintig jaar oude beslissingen deels de achterliggende oorzaak voor de persoonlijke aanvallen op het koppel.

 

Dat zíjn vermeende affaires en háár schijnbare tolerantie nog altijd veelvuldig worden aangehaald, werkt uiteraard ook niet in het voordeel van de Clintons. Hoewel haar Democratische rivaal Bernie Sanders commentaar op Hillary’s huwelijksperikelen probeert te vermijden, laat de Republikeinse tegenkandidaat Donald Trump geen kans ongemoeid om het schandaal op te rakelen.  De voormalige first lady heeft altijd ontkend actief te hebben meegewerkt aan het in diskrediet brengen van de vrouwen die haar man als minnaar, dan wel als belager aanwezen. Destijds noemde zij het niet meer dan een “rechtse samenzwering.” Aangezien het Amerikaanse publiek sterk verdeeld is over de relevantie van Hillary’s verdraagzaamheid met betrekking tot Bills buitenechtelijke escapades en de presidentskandidate zich heeft opgeworpen als voorvechter van vrouwen, staat haar geloofwaardigheid als publiek figuur door deze privézaken op het spel.

 

Verloren magie

Dat Bill Clinton tegenwoordig niet meer alle aandacht naar zich toe weet te trekken, hoeft daarom geenszins nadelig te zijn voor Hillary’s reputatie. De ietwat tammere versie die tegenwoordig ten behoeve van zijn vrouw op het podium verschijnt, kan op de goedkeuring van haar campagneteam rekenen. In 2008 leken zijn woorden over huidig president Barack Obama namelijk slechts af te leiden. Toch gaan er zorgen op dat de voormalig president iets van zijn magie heeft verloren. De avond voor de voorverkiezingen in New Hampshire liet Clinton zich bij het aankondigen van zijn echtgenote zelfs ontglippen dat hij soms “wenst dat ze niet getrouwd waren.” In dat geval zou hij tenminste “kunnen zeggen wat hij werkelijk dacht.”

 

Wanneer hij dan vanuit het hart spreekt, blijkt echter maar weer dat Hillary met Bill niet alleen een echtgenoot aan haar zijde heeft die weet hoe het is om leider van de natie te zijn, maar ook een die indien nodig met een fluwelen tong tot de kiezer weet te spreken:

 

“The American people are like a great composer – the words are always the same, but they are rearranged like notes, and they write a new melody and then they decide who they want to sing it.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.