Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Bepaalt het platteland de uitslag in Nevada? (En 4 andere zaken om vannacht op te letten)

Coen Nij Bijvank op 20 februari 2016 - Reageren

Vóór de eerste voorverkiezingen werd Nevada gezien als een zekerheidje voor Hillary Clinton. De bevolking van de staat bestaat voor een groot deel uit etnische minderheden, die meer op de hand van Clinton lijken te zijn. Maar door de verrassend goede resultaten voor Sanders’ in Iowa en vooral New Hampshire is het ook in Nevada erg spannend geworden. Dat laat deze grafiek perfect zien. De twee kandidaten staan er nu vrijwel gelijk in de peilingen. Genoeg redenen dus om in ieder geval deze vijf zaken goed in de gaten te houden.

 

1. De Latino-stem

In Nevada maken latino’s zo’n 28 procent van de bevolking uit. In eerste instantie leken die massaal op Hillary te gaan stemmen. Hillary focust veel meer op onderwerpen die latino’s aangaan, zoals immigratiehervorming. Sanders richt zijn pijlen vooral op Wall Street en het - in het zijn ogen verrotte - financiële systeem. Maar nu de peilingen uitwijzen dat beide kandidaten dicht bij elkaar zitten in Nevada, is het minder zeker dat de latino-stemmen naar Clinton zullen gaan. Daarom probeerden beide kandidaten de afgelopen dagen nog snel de gunst te winnen van zoveel mogelijk latino’s. Mochten die heel duidelijk voor één van de twee kandidaten gaan, kan dat een voorbode zijn voor de uitslagen in andere staten met een grote latino-populatie, zoals Texas en Colorado.

 

2. De macht van het platteland

Bewoners van het dunbevolkte platteland van Nevada zouden weleens kunnen bepalen wie er met de meeste gedelegeerden vandoor gaat in de staat – en die bepalen op hun beurt uiteindelijk wie de genomineerde van de partij wordt. De regels van de Democratische voorverkiezingen stellen dat het relatief dichtbevolkte kiesdistrict waarin Las Vegas ligt vijf gedelegeerden mag aanwijzen, terwijl de andere drie, rurale districten er elk zes mogen kiezen. Om die reden won Obama in 2008 één gedelegeerde meer in Nevada dan Clinton, terwijl Clinton ruim vijf procent meer stemmen kreeg. Obama had een strak georganiseerde campagne op het platteland, terwijl Clinton zich had gefocust op Las Vegas – een cruciale fout. Daarom voerden de kandidaten dit keer allebei vooral campagne in plattelandsgemeenschappen.

 

3. En de macht van… een pakje kaarten

De voorverkiezing in Nevada gaat door middel van caucuses. Mocht het bij zo’n buurtvergadering gelijkspel worden (en de kans dat dat in een aantal gevallen gebeurt is best groot), wordt er geen muntje gegooid zoals in Iowa, maar worden er kaarten getrokken. Van beide kandidaten moet een afgevaardigde een kaart trekken uit een pakje dat precies zeven keer geschud is. De hoogste kaart wint. Mochten de kaarten van gelijke waarde zijn, geldt schoppen als het hoogst, gevolgd door harten, ruiten en klaver. In 2008 moest er bij twee caucuses kaarten worden getrokken. Obama won beide trekkingen.

 

4. Onnauwkeurige peilingen

Het lijkt dus spannend te worden in Nevada. Toch kan het best dat de winnaar op een heel ruime voorsprong eindigt. Want volgens de peilers is de uitslag in Nevada bijna onmogelijk te voorspellen. Dat komt vooral doordat maar weinig mensen zullen stemmen. In 2008 waren het er zo’n tienduizend. Weinig organisaties durven het daarom aan om zich aan een voorspelling te wagen. Want een peiling die er fors naast zit, levert flinke reputatieschade op. En op die paar peilingen die wél gehouden zijn, valt methodologisch een hoop aan te merken. Zo ondervroeg de peiling van CNN maar een paar honderd kiezers. Overigens wijzen die paar peilingen op een praktisch gelijkspel.

 

5. Blijft Sanders Clinton op de hielen zitten? Of streeft hij Hillary zelfs voorbij?

De hamvraag. Een overwinning voor Clinton zou niet zo opmerkelijk zijn als een overwinning voor Sanders, gezien Clinton’s voorbereiding in de staat. Winst voor Sanders, een krappe overwinning voor Clinton óf vrijwel gelijkspel zouden allemaal voelen als een nieuwe nederlaag voor Clinton. Om die reden hebben haar campagnemedewerkers de verwachtingen voor Nevada proberen te temperen en bij hun uitingen de aandacht alvast verlegt naar de voorverkiezingen in South Carolina en naar Super Tuesday op 1 maart.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.