Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Beleidsplannen onder de loep: Clintons nuance tegenover Trumps grote plannen

Jesse Passchier op 9 mei 2016 - Reageren

Over een maand zijn de voorverkiezingen voorbij en zowel Hillary Clinton als Donald Trump, de waarschijnlijke genomineerden voor hun partijen, bereiden zich voor op de verkiezingen in november. Hun beleidsplannen verschillen sterk: niet alleen qua inhoud, maar ook in essentie. Clinton wil sleutelen aan het huidige systeem en wordt ook wel gezien als de ‘status-quo’ kandidaat. Trump, daarentegen, wil het huidige politieke systeem compleet veranderen en voert campagne met drastische plannen. Hoe belangrijk zal dit verschil zijn tijdens de verkiezingen in november?

 

Verandering op komst
Het succes van Donald Trump, en in mindere mate Bernie Sanders, laat duidelijk zien dat Amerikanen veranderingen willen. Het huidige politieke klimaat wordt als corrupt gezien: de invloed van het grote geld en Wall Street zou te groot zijn. Sanders heeft deze frustratie aangeboord in zijn campagne om grote banken op te breken en uiteindelijk een politieke revolutie in gang te zetten. Ook Trumps populisme is zeer succesvol gebleken. Angst voor immigranten, het verlies van Amerikaanse banen, hoge belastingen: Trumps plannen voor een muur aan de Mexicaanse grens, het verlagen van de belastingen, en zijn controversiële manier van campagnevoeren hebben veel Amerikanen ertoe bewogen om voor hem te stemmen.
 
Zowel links als rechts is er een duidelijke trend te zien richting verandering. De plannen van Hillary Clinton zijn echter niet grandioos en drastisch. Veel politieke commentatoren zien haar als de kandidaat die de huidige status quo in stand wil houden: continuïteit met het beleid van Bill Clinton en Barack Obama, die ze in haar campagne ook veelvuldig prees. Dit is zowel haar voor- als nadeel. Volgens dit artikel is het waarschijnlijk dat ze de verkiezingen wint van Trump, maar de aansluiting met het volk kwijtraakt: in een tijd waar mensen smachten naar verandering zou een status-quo president averechts werken. Haar officiële campagneprogramma beslaat inmiddels 174 pagina’s en groeit nog steeds. Waar Trump en Sanders de manier waarop de overheid werkt willen veranderen, wil Clinton er aan sleutelen om het te verbeteren: een slimmer, guller, en rechtvaardiger systeem. Haar plannen zijn dus niet groots en makkelijk verteerbaar, maar complex en zeer genuanceerd.
 
Clintons ervaring, pragmatisme, en realisme
Deze beleidsplannen zijn juist ook haar sterke punt. Met haar jarenlange ervaring in de politiek, als first lady, minister van Buitenlandse Zaken, en senator voor New York, weet ze precies hoe de politieke machine werkt. Ze kan simpelweg geen grote beloftes maken: ze weet dat het niet realistisch is om universiteiten collegegeld-vrij te maken of een grote muur te bouwen. Ze weet dat het uitvoeren van beleid moeilijk is en in kleine stappen gaat. Clinton wil Amerikanen geen valse beloftes doen. Eén van haar campagneleiders legde nauwkeurig uit waarom haar ervaring zo belangrijk is: “Hillary Clinton is aan het winnen omdat ze echte oplossingen heeft voor grote problemen, oplossingen die een echt verschil maken. Er is veel bitterheid over politiek en Washington, maar de grote meerderheid van stemmers weet dat er geen makkelijke antwoorden zijn voor alle problemen. Daarom is Hillary succesvol, ze weet wat ze moet doen om belemmeringen die mensen ervaren weg te halen, van de hebzucht van grote bedrijven tot racisme of seksisme.”
 
Trump krabbelt terug
Trump gaat zich ook steeds meer richten op de verkiezingen in november en draait een aantal van zijn campagnestandpunten om. Waar hij in het verleden nog tegen het verhogen van het minimumloon was, liet hij gisteren weten dat hij een verhoging van het minimumloon noodzakelijk acht. “Ik snap niet hoe mensen het redden met $7,25 per uur (het federale minimumloon). Het loon moet omhoog. Ik weet nog niet met hoeveel, maar het moet worden beslist door de individuele staten.” Trump gaf toe dat zijn huidige standpunt haaks staat op zijn eerdere uitspraken: “Ja, het is een verandering. Ik mag me aanpassen. Flexibiliteit is een goede zaak.” Ook kwam Trump terug op zijn plannen voor belastingverlaging voor alle Amerikanen: hij verwacht dat de rijken uiteindelijk meer belasting moeten gaan betalen. “Zo werkt onderhandelen, je moet ergens beginnen en uiteindelijk kom je tot een compromis.”
 
Nu Trump de nominatie heeft binnengesleept, richt hij zich dus ook steeds meer op realistische plannen in plaats van grote, onhaalbare ideeën. Clinton bouwt juist verder op haar pragmatisme en ervaring in het politieke systeem. Uiteindelijk zullen de kiezers moeten bepalen wat ze meest waarderen in een president: realistisch beleid of onmogelijke beloftes.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.