Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Belangrijke zaken in het Congres

Peet van Leeuwen op 7 september 2016 - Reageren

Na een reces van 7 weken kwam gisteren het Congres weer bijeen. Er zijn een aantal zaken die hoog op de agenda staan. Zo moet er bijvoorbeeld snel iets gedaan worden aan de problemen rondom het Zika-virus. En ook heeft de overheid zelf te kampen met een dreigend budgettekort. Maar durven de Republikeinen het aan om zo dichtbij de verkiezingen te stemmen voor grote veranderingen?

 

Republikeinen onder druk

De Republikeinen in het Congres bevinden zich in een spagaat. Aan de ene kant is het een groot risico om veranderingen door te voeren. Want een controverse zou Trumps verkiezingen in gevaar kunnen brengen. Aan de andere kant is Trumps naam op het stembiljet een risico. Trumps leiderschap vergroot namelijk de kans dat de Republikeinen zetels zullen verliezen.

 

Maar de prioriteit van de Republikeinen op dit moment is het in handen krijgen van het Witte Huis. Daarom zullen zij voorzichtig te werk gaan in het Congres. Om drama op het Capitool te vermijden.

 

Waar de Republikeinen wel op uit zijn is het aanvallen van de Democraten. Voornamelijk over de betaling van $ 400 miljoen aan de Iraanse overheid, als onderdeel van de nucleaire deal tussen beide landen. De Republikeinen zijn van mening dat het bedrag moet worden beschouwd als losgeld. En eisen daarom een onderzoek naar de omstandigheden rondom de betaling.

 

Zika-virus

Een van de prangende zaken die het Congres moet oplossen is de bestrijding van het Zika-virus. Want hoewel beide partijen het virus willen bestrijden, is het voor de Republikeinen belangrijker om zaken snel op orde te krijgen. De Democraten zijn namelijk begonnen met het aanwijzen van de Republikeinen als de schuldigen voor inactiviteit rondom Zika. Voornamelijk Marco Rubio wordt gezien als een goed doelwit, omdat het virus zich in Florida snel verspreidt.

 

De Republikeinen dragen momenteel dus het grootste deel van schuld. Het is daarom de verwachting dat de Zika kwestie snel uitgevochten gaat worden. Waarschijnlijk als een onderdeel van een grotere financiële kwestie: die van de overheid zelf.

 

Budgetproblemen overheid

Het belangrijkste dat het Congres moet doen is het financieren van de overheid na het einde van het fiscale jaar op 30 september.

 

Veel conservatieven willen een financieel plan dat tot in het volgende jaar van kracht is. Maar de Democraten zien liever een budget dat orde op zaken stelt tot november. De Democraten verwachten namelijk een goed resultaat in de verkiezingen en hopen daarna in december een nieuw budget te kunnen bepalen. De Republikeinen daarentegen willen gebruik maken van hun huidige machtspositie. Een positie die ze vanaf november wel eens kwijt zouden kunnen zijn.

 

Maar de huidige impasse zal waarschijnlijk niet uitdraaien op een government shutdown. Want hoewel de Republikeinen niet snel zullen toegeven aan Democratische eisen, kunnen ze zich een shutdown niet veroorloven. Mitch McConnell heeft ook al laten weten dat de partij het niet zover zal laten komen.

 

Impeachment?

Er zijn nog een aantal belangrijke zaken waar het Congres zich over zal moeten gaan buigen. Zo moet er bijvoorbeeld geld vrijgemaakt worden voor het door overstromingen getroffen gebied in Louisiana. En moet de Water Recourses Development Act in 17 staten gaan zorgen voor een betere infrastructuur voor drinkwater. Laatstgenoemde voorstel zou onder andere zorgen voor schoon drinkwater in Flint.

 

En tot slotte stuurt een kleine groep Republikeinen ook aan op de impeachment van John Koskinen, de voorzitter van de belastingdienst. Koskinen zou groepen gelieerd aan de Tea Party oneerlijk beoordeeld hebben. Maar Paul Ryan lijkt niet open te staan voor het afzetten van Koskinen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.