Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

BREAKING: Alternatieve kandidaat voor ontevreden Republikeinen

Jasper Maassen op 8 augustus 2016 - Reageren

Na maanden van speculatie komt er nu toch een alternatief voor Republikeinse stemmers die zich niet kunnen verzoenen met een kandidatuur van Donald Trump. Evan McMullin gaat, volgens verscheidene berichten, zijn onafhankelijke kandidatuur aankondigen.

 

McMullin, senior beleidsmedewerker voor de Republikeinse partij in het Huis van Afgevaardigden, is echter niet de gedroomde kandidaat voor “afvallige” Republikeinen. Eerder gingen geruchten dat voormalig kandidaat Mitt Romney zich kandidaat zou stellen. Romney heeft een enorme staat van dienst, ondermeer als gouverneur. McMullin, die ruim tien jaar werkte voor de veiligheidsdienst CIA, is daarentegen nog nooit gekozen in een functie.

 

McMullin is een uitgesproken criticus van Trump. Regelmatig laat hij op twitter zijn ongenoegen blijken met de kandidaat die zijn partij genomineerd heeft. Zo liet hij weten Trump autoritair te vinden, die law & order belangrijker vindt dan burgerrechten. Ook gebruikte hij de term principle over power, een slogan die ook gebruikt wordt door Republikeinen die op Hillary Clinton gaan stemmen.

 

Meer tegen Trump dan voor zichzelf

De kandidatuur van McMullin zou kunnen rekenen op veel grote geldschieters van de Republikeinse partij. Hij vertegenwoordigt namelijk wel de conservatieve waarden die voor veel Republikeinen van groot belang zijn, terwijl Trump nauwelijks spreekt over deze waarden. Ook de website van McMullin toont dat hij vooral een tegenkandidaat tegen Trump is: “It’s never too late to do the right thing. And if we work together, there’s nothing we can’t achieve”.

 

Hoewel de verkiezingen nog ver weg zijn, lijkt de kandidatuur van McMullin op voorhand weinig kans te maken. Kleine partijen zoals de Libertarians en de Greens scoren in peilingen beter dan ooit, maar halen nog geen vijftien procent in peilingen. McMullin zal hoogstens slagen in het weghalen van stemmen bij zowel de Republikeinen en de Libertarians, wat met name Hillary Clinton in de kaart speelt.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.