Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Attorney General Holder vrijgesproken

Laura Schabbing op 20 september 2012 - Reageren

Eind juni werd bekend dat Congress er voor gestemd had dat Attorney General Eric Holder, hoofd van Justitie, in “Contempt of Congress” gehouden zou worden. Met Contempt of Congress wordt bedoeld dat Holder het werk van Congress geblokkeerd zou hebben, in dit geval omdat hij geweigerd zou hebben bepaalde documenten die nodig waren voor een onderzoek in te leveren. Gisteren is echter besloten dat Holder tóch onschuldig is.

 

Het klinkt als het plot voor een Hollywoodfilm: de Amerikaanse overheid probeert Mexicaanse drugscartels te arresteren, maar daarvoor moeten ze eerst gevonden worden. Iemand komt met het idee om de verkoop van illegale wapens te volgen, maar dan niet meteen in te grijpen. Deze wapens komen dan hopelijk bij de Mexicaanse drugscartels terecht, en dan kan de VS zowel de kopers als de verkopers arresteren. In een mooi voorbeeld van “life imitates art” werd deze operatie vernoemd naar een bekende film: Fast and Furious.

 

Helaas liep deze operatie niet zo goed af als dat de film deed: de wapens die de Amerikaanse politie moedwillig naar Mexico lieten gaan bleken daar te zijn gebruikt in de moord op een aantal onschuldige burgers, bij andere misdaden, en zelfs bij de moord op een Amerikaanse grensbewaker. Er werd een grootschalig onderzoek ingesteld onder leiding van Republikeins Congresslid Issa om te kijken wie er precies van de controversiële operatie af wist.

 

Dit onderzoek werd al vrij snel een politieke kwestie. Issa zou Holder, die een Democraat is, het veel te moeilijk gemaakt hebben. Holder verklaarde dat de beschuldigingen dat hij van de operatie af had geweten er alleen toe diende om het de Democraten moeilijk te maken in een verkiezingsjaar. Toen er werd gestemd over of Holder zich schuldig had gemaakt aan het achterhouden van informatie liepen een aantal Democraten uit protest de zaal uit. Holder werd toen inderdaad in Contempt of Congress gehouden.

 

Nu blijkt inderdaad dat Holder pas veel later van operatie Fast and Furious afwist. Uit een rapport dat bijna 500 pagina's telt blijkt dat Holder wel geïnformeerd had moeten worden, maar dat dat nooit gebeurd is. Nadat het rapport uitkwam hebben twee hooggeplaatste medewerkers van Holden wel ontslag genomen. Ook de Kenneth Melson, die directeur van de ATF (Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms, and Explosives) was ten tijde van de operatie, en dus ook verantwoordelijk was voor Fast and Furious, heeft ontslag genomen.

 

Voor de Democraten is Holder's vrijspraak een opluchting. Het laatste wat Obama op dit moment kan gebruiken is een schandaal waar een hooggeplaatste Democraat bij betrokken is.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.