Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Analyse: achterban gerustgesteld met prestaties running mates

Jan-Willem Kranendonk op 12 oktober 2012 - Reageren

De peilingen zijn er verdeeld over wie er daadwerkelijk gewonnen heeft, maar de meeste media beschouwen het debat als gelijkspel. En terecht. Geen van beide kandidaten onderscheidde zich of blunderde hevig. Zowel Joe Biden als Paul Ryan deed wat hij moest doen. De achterban is daarom zeker gerustgesteld en grote veranderingen zullen op zijn vroegst plaatsvinden na het debat aanstaande dinsdag tussen Obama en Romney. Toch was het debat vannacht zeer onderhoudend en scherp.

 

Ryan maakt goed debuut op het hoogste niveau

Voor Paul Ryan was dit zijn eerste debat op dit niveau, terwijl Joe Biden al redelijk wat ervaring had. Toch was het verschil in ervaring niet duidelijk aanwezig. Ryan was scherp en ook niet ontzien van Biden. Bij een debatje over de banenmarkt, smeet hij de feiten in het gezicht van zijn tegenstander, presenteerde Mitt Romney als degene die banen zou creëren én degene die de pijn van de kiezer begreep en eindigde vervolgens zijn betoog met de mededeling dat “de vicepresident ook wel weet dat de woorden soms niet op de juiste manier uit zijn mond komen.” Maar opvallend was dat het grootste deel van het debat over buitenlands beleid ging, van nature Bidens terrein. Ryan liet echter de kaas niet van zijn brood eten en toonde ook op dat gebied de materie goed te beheersen, hoewel hij zich er minder senang voelt dan bij het onderwerp economie. En toen zijn tegenstander hem teveel in de rede viel, riep Ryan hem tot de orde. “Ik weet dat u onder grote druk staan om verloren terrein terug te winnen, maar ik denk dat mensen erbij gebaat zijn als we elkaar niet in de rede vallen.” Een geslaagd debuut voor de Republikein.

 

Buitenlands beleid belangrijk thema

Verwacht werd dat buitenlands beleid pas volgende week echt aan de orde zou komen. Vannacht werd een substantieel deel van het debat echter al aan dit thema gewijd. Paul Ryan viel Joe Biden hard aan over de aanslag op de ambassade in Benghazi. De regering zou daar niet goed op gereageerd hebben. Biden reageerde met de mededeling dat er niets waar was van wat Ryan voorspiegelde. De Democraat presenteerde Barack Obama als iemand die alle mogelijkheden wil proberen, maar nooit zal bluffen, ook niet tegen Iran. “We houden Teheran in de gaten en grijpen in als het nodig is.” Ryan ging ook daar hard in de aanval en spiegelde voor dat Iran de grootste sponsor van terrorisme is op deze wereld. Bovendien verweet hij Obama en Biden de relatie met Israël te verkwanselen, iets wat Biden hevig ontkende. Met zijn ervaring op dit gebied toonde Biden zich wellicht iets sterker dan Ryan tijdens dit debatonderdeel, maar geen van beiden deed echt voor de ander onder.

 

De debatleider krijgt een voldoende

“Levendig, rommelig, luid”, was het debat volgens POLITICO. Levendig was het zeker, en luid en rommelig af en toe ook. Maar Martha Raddatz kreeg in ieder geval betere reacties dan Jim Lehrer één week geleden. Ze was scherper in haar vraagstellingen en wist het debat grotendeels in de hand te houden – en de debater in te tomen. Wel verloor ze de controle op enkele momenten, die er toe leiden dat het debat even een rommeltje was. Maar vergeleken met Lehrer komt ze er zeer redelijk af. Een voldoende is daarom haar deel. Wel moet ze voortaan de juiste aanspreekvorm gebruiken…

 

Biden aggressief

Niet alleen Paul Ryan wist zich te presenteren als een fel debater, ook Joe Biden deelde links en rechts klappen uit. Nadat Ryan het optreden van de regering rond de aanslag op de Libische ambassade had bekritiseerd, schoot Biden uit dat het Ryan’s uitspraken een hoop onzin waren. Omdat hij het woord ‘malarkey’ gebruikte, straattaal voor onzin, is deze uitspraak al heel wat keren herhaald. Ook toonde Biden het verleden goed te kennen. Toen Ryan de belastingpolitiek van John F. Kennedy aanhaalde, sneerde hij: Oh, nu bent u zeker Jack Kennedy. Dat doet verdacht veel aan een eerder vicepresidentieel debat denken. Belastingen was sowieso een thema waar de Democraat zijn ei op kwijt kon. Hij haalde de 47-procentsuitspraak van Romney uiteraard aan, om vervolgens mee te delen dat deze mensen “mijn vader en moeder zijn, de mensen met wie ik opgegroeid ben, mijn buren. Zij betalen netto meer belasting dan gouverneur Romney.” Bovendien wist Biden te voorkomen dat hij blunderde. Een goed optreden van de Democraat, die dat ook van zijn baas te horen kreeg. David Gergen van CNN stelde dat “Biden vannacht veel voor zijn baas betekend had.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.