Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Amerikaanse Partijgeschiedenis deel 7: De belofte van Camelot

Jasper Maassen op 28 mei 2016 - Reageren

In den beginne was er George Washington, en daarna kwamen de partijen. Eén van Washingtons grootste angsten was het ontstaan van politieke partijen, want dat zou volgens hem de eenheid in het land niet ten goede komen. Nu gaat de strijd tussen twee partijen, maar hoe zijn die eigenlijk ontstaan? Deel 7 gaat over de duizend dagen van John Fitzgerald Kennedy. Het vorige deel is hier te lezen.

 

Camelot

“Don’t let it be forgot, that once there was a spot, for one brief shining moment, that was known as Camelot.” Deze woorden werden gequote door Jacqueline Kennedy in een interview met Time magazine na de moord op haar echtgenoot. Het was de favoriete zin van John F. Kennedy uit de musical Camelot, en ze vatten perfect de sfeer in het land en de mythe van JFK samen. Kennedy was de president van de hoop: de jongste gekozen president ooit en in een tijd waarin de Verenigde Staten wel wat nieuw elan kon gebruiken: de Red Scare was in de jaren 1950 op zijn hoogtepunt en intern ontstond er steeds meer onrust over de civil rights movement.

En daar was ineens een jonge kandidaat van de Democraten, die het opnam tegen vice-president Richard Nixon. Voor het eerst waren er televisiedebatten, waarbij Kennedy zei geen make-up nodig te hebben. Nixon wilde dat vervolgens ook niet, waardoor de gebronsde Kennedy – vermoedelijk door een leverziekte – veel gezonder overkwam dan de grauwe Nixon. Volgens de overlevering vonden tv-kijkers Kennedy beter, terwijl de radioluisteraars Nixon als winnaar aanwezen. Het was het begin van het tv presidency van Kennedy, waarin hij als eerste president ooit live persconferenties gaf op tv.

 

Cuba

JFK en Jackie brachten glitter en glamour naar het Witte Huis, maar de eerste katholieke president had ook te maken met lastige vraagstukken: die rondom de civil rights movement en de stijgende onrusten, en met name de Cubacrisis. Al in zijn eerste honderd dagen als president kreeg Kennedy een gevoelige tik: een door hem geïnitieerde landing van gevluchte Cubanen in de Varkensbaai liep binnen drie dagen uit op een smadelijke nederlaag. Vervolgens ontstond er een wapenwedloop met de Sovjet Unie, omdat de VS kruisraketten plaatsten in Italië en Turkije. De Russen antwoordden met raketten op Cuba, waarna Kennedy besloot tot een blokkade van het eiland. Door een akkoord tussen beide partijen om de raketten weer te verwijderen escaleerde het conflict niet. Dit is een prestatie van formaat voor Kennedy.

 

Civil Rights

Op het gebied van burgerrechten was Kennedy een stuk vooruitstrevender dan zijn voorganger Eisenhower, hoewel hij als senator nog tegen de Civil Rights Act van Eisenhower had gestemd. Dit was echter een politieke zet: Kennedy wilde zijn kansen om de Democratische kandidaat te worden niet schaden door van de partijlijn af te wijken ten faveure van een wet. Als president toonde hij zich echter veel meer begaan met het lot van de Afro-Amerikanen, hoewel dit niet direct tot wetgeving leidde. Hij benoemde zijn broer Robert tot attorney general, waardoor JFK meer druk kon uitoefenen om ook in de zuidelijke staten de integratiebevorderende wetgeving te laten uitvoeren. Voor de bühne deed hij enkele aardige gebaren, maar echte wetgeving van zijn hand bleef uit. Kennedy was meer bezig op het internationale toneel. Robert Kennedy liet zich echter niet onbetuigd, wat hem op veel kritiek kwam te staan van FBI-baas J. Edgar Hoover. Zo stuurde Bobby federale troepen naar Mississippi, toen de zwarte student James Meredith van het hooggerechtshof toestemming kreeg om aan de staatsuniversiteit te studeren. Zij moesten orde bewaren, maar dat lukte maar matig. Uitendelijk nam JFK  zelf maatregelen en werd de rust hersteld.

 

Van Camelot naar Avalon

De echte veranderingen op dit gebied heeft Kennedy niet meer mee mogen maken. Zijn opvolger kreeg een erfenis in de schoot geworpen met een ver voltooide Civil Rights Act, maar ook met Amerikaanse betrokkenheid in Vietnam. Op 22 november 1963 kwam er een einde aan Camelot. Om de quote van Jackie Kennedy af te maken: “there’ll be great Presidents again, but there’ll never be another Camelot again... It will never be the same again.”

 

In de volgende editie aandacht voor een president die hier als Molenaar bekend staat: Lyndon B. Johnson.

 

Dit artikel is geschreven met behulp van The American Presidency: Origins and Development, 1776-2007, fifth edition, van Sidney M. Milkis en Michael Nelson

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.