Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Alles over de eerdere presidentskandidaten die door The Atlantic gesteund werden

Peet van Leeuwen op 6 oktober 2016 - Reageren

Zoals vanochtend te lezen was op VerkiezingenVS steunt The Atlantic Hillary Clinton. Het is slechts de derde keer in de 150 jarige geschiedenis van het blad dat zij dat doet. Eerder steunde The Atlantic de kandidaten Abraham Lincoln en Lyndon B. Johnson. Wie waren deze presidenten en waarom kregen zij steun van het tijdschrift?

 

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln groeide op in een arm gezin op het platteland van Kentucky. Hij werd een succesvol advocaat en ging later de politiek in. Na een kortstondige periode bij de Whig Partij sloot hij zich aan bij de Republikeinse Partij.

 

In 1860 mocht Lincoln een gooi doen naar het presidentschap. De Republikeinen zagen in Lincoln een gematigde kandidaat die de partijleden in het zuiden niet tegen zich in het harnas zou jagen. Lincoln was namelijk geen abolitionist. Hij wilde de slavernij in het zuiden handhaven, maar niet naar andere staten laten uitbreiden.

 

The Atlantic steunde Lincoln omdat zij in de Republikeinse Partij een groep zag die zich wilde inzetten tegen slavernij. En in Lincoln een staatsman die als enige de kunde had om het land uit een crisis te houden.

 

Na zijn benoeming als president kwam het land echter in moeilijkheden. Het zuiden, waar bijna niemand op Lincoln had gestemd, scheidde zich af van de VS en in 1861 begon een burgeroorlog.

 

Lincoln gebruikte het conflict om de slavernij aan te pakken. Mede omdat de slavernij ervoor zorgde dat het zuidelijke leger in de strijd kon blijven. De slaven zorgden ervoor dat de zuidelijke economie bleef draaien, waardoor er meer blanke soldaten beschikbaar waren om te vechten.

 

In 1863 kwam de president daarom met de Emancipatie Proclamatie. Dit gaf een nieuwe impuls aan de oorlog. Er werd nu ook gestreden voor de vrijheid van mensen. Tijdens het ondertekenen van deze proclamatie zei Lincoln: “nog nooit in mijn leven ben ik zo zeker geweest dat ik het juiste doe als bij het tekenen van dit document.”

 

In zijn tweede termijn als president voegde Lincoln het dertiende amendement toe aan de grondwet. Hij zorgde zo voor de afschaffing van slavernij in de Verenigde Staten.

 

Maar de bevrijding van de slaven en het einde van de oorlog maakte Lincoln niet meer mee. Hij werd op 14 april 1865 doodgeschoten. En ging de geschiedenis in als een van Amerika’s meest gevierde leiders.

 

Lyndon B. Johnson 

 

Waar Lincolns presidentschap eindigde met een moord begon Johnsons presidentschap ermee. Na de moord op Kennedy in 1963 werd vicepresident Johnson ingezworen als president.

 

Al op jonge leeftijd verwierf Johnson zich een positie op Capitol Hill. Maar toen hij in 1960 een gooi wilde doen naar het presidentschap werd hij overschaduwd door de populaire John F. Kennedy. Kennedy had Johnsons populariteit in de zuidelijke staten nodig. Dus om de verkiezingen te winnen werden beide Democraten een team. Ze winnen uiteindelijk met een kleine marge.

 

Na de dood van Kennedy wordt Johnson president. En een jaar later moet hij het presidentschap in de verkiezingen verdedigen tegen Barry Goldwater. The Atlantic steunt Johnson. Niet zozeer om de positieve kwaliteiten van Johnson, maar om de negatieve eigenschappen van Goldwater.

 

Johnson werd met een grote meerderheid verkozen. Hij gebruikte zijn populariteit om de ‘Great Society’ in gang te zetten. Daarmee wilde hij zorgen voor betere gezondheidszorg, betere educatie en het aan banden leggen van discriminatie.

 

Johnsons presidentschap werd echter overschaduwd door de Vietnamoorlog. Om het communisme te stoppen stuurde Johnson vele soldaten naar Vietnam. Maar het grote aantal slachtoffers zorgde voor een keldering van Johnsons populariteit.

 

Johnson koos ervoor om zich na vier jaar niet meer verkiesbaar te stellen. En in tegenstelling tot Lincoln eindigde Johnson als een van de minst populaire presidenten uit de geschiedenis.

 

Dit artikel is geschreven met de hulp van: A People & A Nation: A History of the United States van Mary Beth Norton e.a.

Amerikaanse Presidenten van Alles over Geschiedenis

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.