Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Achter de Schermen: Geen woorden, maar data

Thomas Mulder op 25 oktober 2016 - Reageren

In de laatste weken van de campagnes kloppen duizenden vrijwilligers aan bij onbekenden en duizenden bellen wild vreemden om er voor te zorgen dat iedereen gaat stemmen. Het is geen toeval als iemand van een campagne bij je aan klopt. Cijfers en data brachten die ene vrijwilliger bij jou op de stoep. Campagnes weten veel meer over kiezers dan je denkt.

 

Het heeft geen zin om als Democraat telkens weer hardcore Republikeinen te benaderen. Daarom zijn campagnes altijd op zoek naar de meest efficiënte manier om de juiste kiezers aan te spreken. Na decennia van ontwikkeling betekent dat dat de grote partijen meer over kiezers weet dan je denkt.

 

Kiezersregistratie

Dat de partijen dat hebben kunnen doen, begint bij het feit dat burgers zich moeten registreren om te stemmen. Je moet je, anders dan in Nederland, inschrijven in een register. Dat register is openbaar. Dat betekent dat de partijen dus precies kunnen zien wie geregistreerd staat, waar zij wonen en, niet onbelangrijk, bij welke partij een kiezer staat ingeschreven.

 

Kiezers moeten bij registratie namelijk aangeven bij welke partij zij willen inschrijven. De keuze is grofweg: je wordt Democraat, Republikein of geen van beiden. Dat is van belang voor het stemrecht in voorverkiezingen. Maar het geeft partijen ook inzicht in de politieke voorkeur van kiezers.

 

Kiezersprofiel

Dat maakt het al een stuk makkelijker om de juiste mikpunten te vinden. Maar waterdicht is dat natuurlijk niet. Kiezers hebben zich misschien bij een andere partij ingeschreven dan waar ze doorgaans op stemmen. Partijen willen daarom meer weten.

 

Doordat de privacywetgeving in de Verenigde Staten op sommige punten veel soepeler is dan onze Europese regelgeving, kunnen partij veel informatie over kiezers kopen, net als bedrijven dat kunnen. Denk aan: leeftijd, burgerlijke staat, etniciteit, woonplaats, wijk, inkomen, prijsklasse van het huis, en ga zo maar door. Met die data kunnen partijen een profiel schetsen van kiezers.

 

Analyses

Met die data kunnen analisten een inschatting maken over de politieke voorkeuren van kiezers. Zo is het waarschijnlijker dat een jonge, ongetrouwde Latino, die in een huurhuis in de binnenstad van een middelgrote stad woont, stemt op de Democraten. Republikeinen hoeven daar dus niet aan te kloppen. Andersom geldt dat Democraten waarschijnlijk oudere, blanke kiezers met een hoog inkomen in een buitenwijk links laten liggen.

 

Scores

Analisten geven kiezers ‘scores’ aan de hand van kiezersprofielen. Een daarvan is politieke voorkeur. 99 betekent dat een kiezer voor jouw partij en kandidaat leeft en je door dik en dunt steunt, 1 betekent dat de kiezer je in en in haat. Campagnes kunnen dan bepalen wie benaderd moet worden. Hoge en lage scores kunnen buiten schot blijven.

 

Een andere score is de waarschijnlijkheid dat de kiezer gaat stemmen. Wat heb je aan een harde kern supporter als die niet stemt? Misschien hebben juist die mensen een steuntje in een rug nodig en moet er een vrijwilliger aan de deur komen om de kiezer te herinneren.

 

Data is dus cruciaal voor campagnes. Het stroomlijnt de operatie aan de grond. Het maakt de campagne optimaal effectief. Maar een waarschuwing is op zijn plaats. Cijfers en data kunnen misleidend zijn. Veel kiezers stemmen volgens het gevoel. Dat kun je niet altijd in cijfertjes uitdrukken.

 

 

Lees hier de andere delen van de serie Achter de Schermen:

Deel 1: De Volle Agenda

Deel 2: Smeken voor Steun

Deel 3: Debat van de Eeuw

Deel 4: Waar komt al dat geld vandaan?

Deel 5: Partijbonzen draaien aan de knoppen

Deel 6: Schandaalschat zoeken

Deel 7: Politiek op TV

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.