Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Achter de Schermen: Een Legertje Vrijwilligers

Thomas Mulder op 1 november 2016 - Reageren

Hillary Clinton en Donald Trump pakken elkaar hard aan in de laatste weken. Ze bestoken elkaar met reclame spotjes op radio en tv, zwepen hun eigen troepen op tijdens rally’s en pakken alle mediakansen aan om de ander te besmeuren. Wat we van een afstand niet goed mee krijgen is het ‘gevecht op de grond’. In de laatste weken voor de verkiezingen gaan duizenden vrijwilligers deuren bij langs om kiezers op te trommelen.

 

Field operations

In echt Amerikaans campagne jargon heet dat de “field operation”. De term doelt op dat deel van de campagne dat het dichtst bij de kiezers afspeelt. Het is een essentieel onderdeel waarin kiezers persoonlijk benaderd worden door de campagnes.

 

Doorgaans gebeurt dat op twee manieren. Het meest praktische en gemakkelijkste is de klassieke “phone bank”. Een campagnemedewerker of vrijwilliger belt kiezers persoonlijk op om te praten over de verkiezingen en de kandidaat. Ze willen twijfels wegnemen bij zwevers en trouwe aanhangers er aan herinneren om ook echt te gaan stemmen. Zeker in de laatste weken kun je minstens vijf telefoontjes per week verwachten.

 

Tijdrovend, maar bewezen effectiever is het zogenaamde “canvassen”. Iemand van de campagne gaat letterlijk bij de deuren langs. Het persoonlijke contact is een bewezen krachtig middel dat langer bij kiezers blijft hangen. Reken er dus maar op dat terwijl je dit leest er op honderden deuren van kiezers wordt geklopt.

 

Logistiek

De logistiek achter deze “operatie” is gigantisch en ingewikkeld. Zowel de Democraten als de Republikeinen hebben daarom honderden kleinere partijbureaus verspreid over het land. Vandaaruit wordt een legertje campagnevoerders aangestuurd.

 

Het meest duidelijke probleem met een goede grondcampagne is de mankracht. Waar haal je genoeg mensen vandaan om de miljoenen mensen die stemmen op verkiezingsdag persoonlijk te bereiken? Het is onmogelijk om die allemaal te bereiken met een paar vaste krachten in dienst. Zeker als de kas inmiddels aardig is opgedroogd. Daarom zijn campagnes altijd op zoek naar “grass roots” vrijwilligers: lokale vrijwilligers, die een buurt of wijk op de been kan brengen. Zij kunnen de deuren bij langs en kiezers bellen om hen te overtuigen.

 

Toch zijn vrijwilligers niet makkelijk te vinden. Zelfs niet als jouw kandidaat sterrenstatus heeft bereikt. Campagnes huren daarom mensen in die bijna niets anders doen dan het vinden van vrijwilligers. Deze mensen zijn de echte verkopers van de campagnes, die niet loslaten ook al beloof je hen je stem. Zij zoeken de echte die hards, die de deuren bij langs willen gaan voor een politiek doel.

 

Militair

Dat alles geeft de “field operation” van een campagne bijna een militair karakter. Een legertje vrijwilligers verovert straat per straat, aangestuurd vanuit een kantoor waar strategen zich buigen over plannetjes. De kiezers worden geanalyseerd en vrijwilligers verschijnen alleen op de stoep bij wie een goede match kan zijn voor de campagne (lees hier meer: Deel 8: Geen woorden, maar data). Dat geeft een heel nieuwe dimensie aan campagne voeren.

 

Levert het ook wat op? Dat is moeilijk te zeggen natuurlijk. Maar over het algemeen wordt aangenomen dat een goed slotoffensief zo’n drie tot vijf procent kan opleveren. In een spannende strijd kan dat zeker het verschil maken.

 

 

 

Lees hier de andere delen van de serie Achter de Schermen:

Deel 1: De Volle Agenda

Deel 2: Smeken voor Steun

Deel 3: Debat van de Eeuw

Deel 4: Waar komt al dat geld vandaan?

Deel 5: Partijbonzen draaien aan de knoppen

Deel 6: Schandaalschat zoeken

Deel 7: Politiek op TV

Deel 8: Geen woorden, maar data

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.