Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Achter de Schermen: Debat van de Eeuw

Thomas Mulder op 20 september 2016 - Reageren

Misschien zijn Amerikaanse campagnes wel de meest geoliede politieke machines in de wereld. Maanden lang werken zij toe naar slechts één dag die al het succes bepaalt. Maar als toeschouwers zien we alleen de buitenkant. Hoe ziet een campagne er van binnen uit? Wat doen ze eigenlijk echt? Tijd voor een kijkje Achter de Schermen.

 

Debatten horen bij verkiezingen zoals hoedjes horen bij Prinsjesdag. Aanstaande maandag is de eerste van de in totaal drie debatten tussen Hillary Clinton en Donald Trump.  Ze hebben veel ervaring met spreken, maar het is toch best spannend: ze staan voor een miljoenenpubliek en alles wordt gefilmd. Een rare beweging of opvallende blik en je campagne wordt samengevat in één GIF. Hoe bereiden de twee zich voor voor deze eerste clash?

 

Debatcommissie

Voordat die vraag beantwoord wordt, eerst wat details over de debatten. In Amerika worden de presidentiele debatten georganiseerd door een onafhankelijke commissie, gevuld met leden van beide grote partijen. Zij hebben al maanden geleden besloten dat er drie presidentiele debatten worden gehouden. Daarnaast debatteren de kandidaten voor het vicepresidentschap (Tim Kaine en Mike Pence) ook één keer met elkaar. De commissie heeft ook de locatie, de thema’s en de debatleiders bepaald. Alleen kandidaten die meer dan 15 procent scoren in de peilingen mogen deelnemen. Vooralsnog betekent dat dat alleen Donald Trump en Hillary Clinton mee mogen doen.

 

Het eerste debat wordt dus maandag gehouden. Die duurt anderhalf uur en heeft drie brede thema’s: “de koers van America”, “welvaart” en “veiligheid”. De vragen worden niet vooraf gedeeld met de kandidaten. Zij moeten zich dus goed inlezen en voorbereiden, want een slecht debatoptreden kan je campagne zomaar doen instorten. Dus hoe bereiden dit jaars kandidaten zich voor? 

 

Hillary Clinton

Volgens de Washington Post bereidt Clinton zich voor “als een ervaren advocaat, die zich klaarmaakt voor een grote rechtszaak.” Ze zou zich volledig storten op boeken vol met informatie en feiten, debattips en retorische trucjes.  Ze luistert aandachtig naar de beste debatcoaches en oefent en oefent totdat haar tempo goed genoeg is. Ze doet rollenspellen met ervaren debaters, die haar op de meest gemene manieren onderuit proberen te halen. Zo zoekt Clinton naar de beste strategie om aanvallen af te slaan en zo nodig hard terug te slaan.

 

Clinton is een ervaren debater en haar debatoptredens worden alom gewaardeerd. Zo gaf president Obama toe dat Clinton beter was in de debatten dan hem. Clinton’s motto is: het debat is een als een sollicitatiegesprek met het volk, dus je kunt je maar beter goed voorbereiden.

 

Donald Trump

Trump daarentegen is het tegenovergestelde. Hij heeft een voorbereidingsboek, maar slaat die niet open. In plaats daarvan komt hij samen met zijn vertrouwelingen op een van zijn golfbanen op een zondagmiddag om wat te sparren met oneliners. Trump is onvoorspelbaar in debatten, maar ook vlijmscherp. Hij won niet voor niet bijna alle debatten tot nu toe, althans volgens Republikeinse kiezers.

 

Trump’s strategie is om de tegenstander bij kop en kont te pakken, drie keer door elkaar te husselen en dan de ring uit te gooien. Hij stapt zelfverzekerd en ontspannen de ring in en gaat dan in bijna adem door. Hij straft aanvallen genadeloos af, maar kan ook een zachte kant laten zien. Dat laatste zal hij zeker nodig hebben bij meer gematigde kiezers.

 

Kijkcijfers

Het eerste debat lijkt een ware showdown te worden. Misschien wordt het wel het best bekeken debat in jaren. Drie uit vier kiezers geeft aan waarschijnlijk te zullen kijken. Ook political junkies kijken er naar uit en verwachten een van de heftigste debatten ooit uitgezonden.

 

De debatreeks kan de verkiezingen op z’n kop zetten. In de peilingen is het momenteel bijna gelijk. Dit kan voor kiezers een doorslag geven. Hoe dan ook, als je de verkiezingen volgt, dan mag je deze debatten niet missen: de nerdy versie van Mayweather versus Pacquiao.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.