Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Aanvalsplan Trump baart Republikeinen zorgen

Bob Vek op 30 september 2016 - Reageren

Donald Trump lijkt zich op te maken om oude wonden open te rijten door Hillary Clinton aan te pakken op de schandalen van haar echtgenoot. Veel Democraten lijken hier geen problemen mee te hebben, maar prominente Republikeinen roepen hun kandidaat juist op hiervan af te zien.

 

Trumps voornemen

In gesprek met Fox News liet Trump de ochtend na het debat met Hillary Clinton nog weten van te persoonlijke aanvallen af te hebben gezien. “Toen ze mij op het einde aanviel met de vrouwen[kwestie], wilde ik haar pakken op de vrouwen van haar echtgenoot, maar ik besloot om het niet te doen omdat haar dochter in de zaal aanwezig was.” Tegenover CNN zinspeelde hij echter op een vervolg in het volgende debat op 9 oktober. “We zullen zien wat er dan gebeurt.”

 

Donderdag instrueerde het campagneteam van Trump diens medestanders dat “meneer Trump vrouwen nooit zo heeft behandeld als Hillary Clinton en haar man dat deden toen zij Bill Clintons beschuldigers vernietigden.” Diezelfde dag herinnerde Trump zijn publiek in New Hampshire aan de moeilijke tijden in het huwelijk van de Clintons. “[Zij] zijn het smerige verleden. Wij zullen de zeer heldere en zuivere toekomst zijn.”

 

Trumps handlangers hadden de boodschap al begrepen. Voormalig burgemeester van New York en medestander van Trump Rudy Giuliani nam het Clinton op de avond van het debat al kwalijk dat zij de kant van haar man koos. “Als je na twintig jaar huwelijk met Bill Clinton niet doorhebt dat Monica Lewinsky de waarheid sprak toen zij zei dat [hij] haar had aangerand, dan ben je te dom om president te zijn.”

 

Republikeinse zorgen

Andere prominente Republikeinen zien daarentegen graag dat Trump het onderwerp laat rusten. De meer of minder verhulde verwijzingen naar zowel de schandalen van Bill Clinton als Trumps eigen handelen jegens voormalig Miss Universe Alicia Machado lijken de Republikeinse kandidaat namelijk niet te helpen in de belangrijke strijd om de vrouwelijke kiezer.

 

Newt Gingrich, voormalig Republikeins House speaker en drijvende kracht achter de impeachment van Bill Clinton in 1998, adviseerde Trump donderdag om de buitenechtelijke escapades van Bill links te laten liggen. “Je gaat de Clintons nooit verslaan in de modder. Dat is niet mogelijk. Zij zijn de beste modderworstelaars van onze tijd.” Trump kan Hillary gewoonweg niet aan, aldus Gingrich. “Hij kan nooit op tegen een aan Yale geschoolde advocate die al haar hele leven glibberig probeert te zijn.”

 

De Republikeinen maken zich ook zorgen over hun positie in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden na de verkiezingen, die bij een groot verlies van Trump in gevaar kan komen. Zij raden hun kandidaat dan ook af het risico te nemen om Hillary Clinton aan te vallen op Bills ontrouw. “Ik heb liever dat het niet gebeurt,” stelt senator Orrin Hatch, hoewel hij meent dat Trump geen grens zou overschrijden. “Zij heeft het zich steeds laten welgevallen.” Ook Bills betrokkenheid bij de huidige campagne zou een persoonlijke aanval rechtvaardigen.

 

Zelfs campagenvoorzitter Kellyanne Conways lijkt niet overtuigd van Trumps plan. Haar reactie in het programma The View op de vraag waarom haar team een dergelijke persoonlijke aanval gelegitimeerd vindt, getuigt van enige verdeeldheid. Zij maakte kenbaar het opgraven van het pijnlijke verleden van de Clintons af te raden, maar ook zij vindt Hillary’s afhandeling van de schandalen een gerechtvaardigd discussiepunt.

 

Democratische strijdbaarheid

Veel Democraten lijken juist geen bezwaar te hebben tegen het oprakelen van Bill Clintons affaires, waar weinig nieuws over valt te zeggen. Dit zou namelijk Trumps eigen verleden met echtelijke ontrouw en vrouwonvriendelijk gedrag aanmerken als gerechtvaardigde aanvalspunten. Bovendien vierde de populariteit van de geplaagde First Lady juist hoogtij in de dagen dat haar huwelijkse problemen op straat lagen.

 

Echter, toen een journalist van de New York Times Clinton vroeg of het haar taak was “iets te zeggen over de misstappen of het verleden van een wederhelft,” reageerde zij koeltjes. Haar antwoord was simpel: “Nee.”

 

“Het is een afleiding van zijn onkunde om te praten over wat werkelijk op het spel staat in deze verkiezing,” oordeelde ook voormalig en potentieel toekomstig First Daughter Chelsea Clinton. “En om eerlijk te zijn, ik herinner me geen moment in mijn leven dat mijn ouders en mijn familie niet werden aangevallen, dus het lijkt gewoon in die traditie te passen.”

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.