Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Aanhang Trump staat op springen

Feike Kuipers op 9 juli 2016 - Reageren (1)

Bij de rally’s van Trump lopen de emoties regelmatig hoog op. Een aantal keren is dit zelfs ontaard in geweld. Nu Hillary Clinton is vrijgesproken door de FBI richt deze woede zich op de Democratische presidentskandidate. Dit is soms onheilspellend.

 

In het Clinton-kamp klonk er waarschijnlijk een flinke zucht van verlichting toen de FBI directeur, een oud Republikein, bekend maakte dat Clinton niet zou worden vervolgd in het emailschandaal. De Trump-campagne zal dit daarentegen als een teleurstelling hebben ontvangen. Om alsnog voordeel uit de hele affaire te halen, veranderde Trump razendsnel van tactiek. Er wordt niet meer gesproken over de strafbare feiten die Clinton zou hebben gepleegd, maar over hoe zij haar invloed heeft gebruikt om onder haar straf uit te komen. Niet de inhoud, maar de gang van zaken is nu onderwerp van gesprek.

 

Klassenjustitie

Het hele proces omtrent de e-mails van Clinton is vanaf het begin een politiek proces geweest. De Republikeinen wilden het gebruiken tegen Clinton in de verkiezingen, de Democraten wilden het zo snel mogelijk uit de weg hebben. Beide kanten hebben dus politieke spelletjes gespeeld. Nu Clinton is vrijgesproken gaan de Republikeinen daar stevig mee door. Trump kan de klassenjustitiekaart namelijk bijna even effectief spelen als de oorspronkelijke beschuldiging.

Zeker de ontmoeting tussen Bill Clinton en Attorney General Lynch heeft het Trump kamp van de nodige munitie voorzien. Niemand weet precies wat er is besproken, maar alleen al dat ze samenkwamen schept de indruk dat er iets bekokstoofd is. En dit past precies bij het imago van Clinton dat Trump wil schetsen: Clinton is onderdeel van de corruptie kliek in Washington D.C. die alleen maar oog heeft voor hun eigen belangen.

 

Dat Clinton niet was veroordeeld is volgens Trump het ultieme bewijs van klassenjustitie. De Republikein stelde dat het een “karikatuur van rechtvaardigheid was”, en het beste bewijs “dat ons [Amerikaanse] politieke system totaal en absoluut doorgestoken kaart is”. Clinton had in zijn ogen veroordeeld moeten worden op basis van de feiten en heeft haar positie gebruikt om onder haar straf uit te komen. Trump gebruikt deze redenering op zijn rally’s om zijn aanhangers te enthousiasmeren. Gezien het fanatisme van zijn aanhangers is het maar de vraag of dit verstandig is.

 

“Hang the bitch”

Trumps bijeenkomsten zijn eerder in het nieuws geweest vanwege gewelddadige confrontaties tussen voor- en tegenstanders. Door de aantijgingen richting Clinton wordt steeds meer van de frustratie van de Trump-supporters op Clinton botgevierd. Nadat de Republikein zijn redevoering over hoe Clinton haar invloed gebruikt om straf te ontlopen had afgerond, begonnen zijn supporters te roepen dat er maar een andere vorm van rechtvaardigheid moest worden gebruikt. “Hang the bitch” was het credo. Dit werd niet tegengesproken door Trump en met luid applaus ontvangen door de andere Trump-supporters.

 

Andere aanwezigen begonnen spotliedjes te zingen. Met “hey hey, ho ho, she’s a ho, Hillary Clinton has got to go, to prison” lieten ze duidelijk weten waar Clinton volgens hen thuis hoort: in de gevangenis. Verschillende Trump-supporters gingen nog verder. Volgens hen moet Clinton voor haar hoogverraad niet opgesloten, maar geëxecuteerd worden. Dat er veel frustratie is onder de Trump aanhangers is duidelijk. Voor hen is Clinton de belichaming van alles wat fout is aan de Amerikaanse politiek en elite. Trump heeft deze emoties nodig om zijn aanhangers te enthousiasmeren. Maar hij speelt een gevaarlijk spel. Als dergelijke emoties omslaan in geweld zou dit zijn campagne schaden. Trump zal dus op zijn woorden moeten letten en niet alles van zijn aanhangers moeten accepteren. Iets wat hij tot nu toe wel heeft gedaan.

Reactie (1)

Jack op 12 juli 2016 18:44:

In dit artikel wordt weer even blind om de feiten heen gekeken. Er wordt gezegd: ''gewelddadige confrontaties tussen voor- en tegenstanders" Dit is echter grote onzin, het is vrijwel altijd zo geweest dat linkse activisten en anarchisten naar Trumprallys kwamen om te rellen, trump supporters aan te vallen, stenen te gooien en amerikaanse vlaggen te verbranden. Hiervan zijn genoeg beelden te vinden, inclusief beelden van hoe de linkse ''activisten'' een vrouw insluiten en van alles tegen haar gezicht gooien terwijl ze nergens heen kan, ook beelden van tientallen van deze activisten die een tiener op straat achterna rennen en schreeuwen dat ze hem zullen vermoorden.

Zulke beelden zal je NOOIT vinden van Trump-supporters die zulke dingen doen op een Hillary rally of waar dan ook, zij zullen vrijwel altijd geweldloos blijven omdat Trump supporters fatsoenlijke mensen zijn. In dit artikel wordt net gedaan of de gewelddadige barbaren van Hillary en Bernie het slachtoffer zijn van de spanningen tussen de twee partijen.