Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

‘Wie is hier nou de racist?’: Clinton en Trump vol in de aanval

Emile Kossen op 26 augustus 2016 - Reageren

De verkiezingsstrijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump was soms al op het scherpst van de snede, maar de twee kandidaten halen deze week ongekend fel naar elkaar uit. Trump is een racist, stelt Clinton. Hillary probeert zwarte kiezers te intimideren, aldus Trump.

 

 

Het moddergooien begon deze week met Donald Trump, die probeerde Afro-Amerikaanse kiezers aan te spreken. "Wat hebben jullie te verliezen", vroeg hij zich af, terwijl hij Clinton wegzette als een bigot, iemand die koppig blijft geloven in vooroordelen. Clinton zou zwarte kiezers slechts zien als stemvee, om daarna geen aandacht meer aan  ze te geven.

 

"Trump is vriendjes met racisten"
Dat liet de campagne van Clinton niet zomaar gebeuren. Eerst werd een video naar buiten gebracht waarin Trump wordt verweten nauwe banden te hebben met racisten, neonazi's en aanhangers van de Ku Klux Klan. Donderdag deed Hillary tijdens een speech in swing state Nevada, waar Clinton en Trump dichtbij elkaar liggen in de peilingen, dat nog eens dunnetjes over.

 

"Vanaf het begin baseert Trump zijn campagne op vooroordelen en paranoia. Hij maakt haatvolle groeperingen mainstream. Stel jezelf de vraag: als hij niet alle Amerikanen respecteert, hoe kan hij alle Amerikanen leiden?"

 

Clinton wees ook naar de nieuwe campagnemanager van Trump, Steve Bannon. Die noemde Breitbart, de nieuwswebsite waar Bannon eerder de baas van was, "het platform voor alternatief rechts." "Dit is iets wat we nog nooit eerder hebben gezien", concludeerde Clinton. "Een radicale splintergroepering heeft een van Amerika’s grootste partijen weten over te nemen."

 

"Clinton intimideert kiezers die verandering willen"

Het was weer de beurt aan de New Yorkse zakenman om te reageren, en dat deed hij in een andere swing state, New Hampshire. Hillary valt met haar uitspraken niet alleen hem aan, "ze schildert gewone Amerikanen af als racisten", zei Trump. "Ze pest kiezers die slechts een betere toekomst voor Amerika willen en intimideert diegenen die voor verandering willen stemmen. Ze moet zich schamen."

 

 

Of de woordenwisseling uiteindelijk veel effect zal hebben op de peilingen onder zwarte Amerikanen en latino’s, dat is maar de vraag. Al vanaf het begin van de campagne krijgt Clinton veel meer steun van minderheden dan de Republikeinse kandidaat. Trump moet het in sommige peilingen doen met slechts één procent steun van zwarte Amerikanen. Maar dat is verouderde informatie, aldus Trump. "Zwarte Amerikanen houden van me, en de nummers gaan snel omhoog nu ik van hun situatie een van belangrijkste punten in mijn campagne heb gemaakt."

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.