Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Waarschuwing: Chronische onderschatting van Joe Biden gedetecteerd!

Emile Kossen op 10 oktober 2012 - Reageren

Als 72 procent van de kijkers zegt dat Romney het eerste debat heeft gewonnen (de grootste overwinning in een Amerikaans presidentieel debat ooit), dan moet de Obama campagne weten dat er iets flink mis is gegaan. Met het volgende debat al op donderdag, lijkt de druk te liggen op Vice-President Joe Biden om goed voor de dag te komen. Is hij klaar voor die taak?

 

Joe Biden is niet de gemiddelde politicus. Joe is niet een man van ingewikkelde plannen, hij houdt het liever simpel. Joe houdt niet van een te grote afstand tussen hem en de gemiddelde Amerikaan, hij geeft de voorkeur aan persoonlijk contact. Het is een bekend verhaal, maar het typeert de man: Joe Biden neemt elke dag de trein van zijn woonplaats in Delaware naar Washington. Onderweg zit hij vrijwel nooit rustig op zijn stoel; hij loopt liever rond, maakt praatjes, schudt handen en gooit er een flink aantal moppen uit. Er zijn tientallen van dit soort anecdotes, maar ze vertellen allemaal hetzelfde: Joe is een man van het volk.

Dat Joe Biden niet de ordinaire politicus is, kan echter ook nadelen hebben: het gebeurt niet zelden dat Joe iets spontaans doet, wat later wordt uitgelegd als een blunder. Zo was hij op een dag foto’s aan het maken in een restaurant, en twee motorrijders ploften neer naast de vicepresident. Joe was zo beleefd om een vrouw die ook graag op de foto wilde erbij te vragen, en pakte een stoel voor haar.  Op het moment dat Joe naar haar toebuigt om wat te zeggen, wordt een foto gemaakt door een AP-fotografe, en de foto wordt direct berucht: Het heeft er namelijk verdacht veel van weg dat de vrouw op zijn schoot zit terwijl Joe geheimzinnige dingen in haar oor fluistert.

Dat was zeker niet de enige controverse rondom Biden, en hij is een gewild doelwit van veel komedieshows. Om maar een voorbeeld te geven hoe dat er vaak aan toe gaa: in Saturday Night Live afgelopen week werd Biden al belachelijk gemaakt toen cabaretier Seth Myers opgewonden vertelde dat  “omdat Joe Biden denkt dat het zijn taak is om de race om te gooien er een 50 procent kans is dat hij het debat zonder shirt eindigt.”

Republikeinen kunnen hun geluk niet op met de wispelturige Biden, en trachten ook al gelange tijd om daar gebruikt van te maken. Zo ‘adviseerde’ John McCain onlangs cynisch om Joe Biden te vervangen als Vicepresident, en kwam Karl Rove’s SuperPAC uit met een satirische spot, waarin al Biden’s ‘blunders’ nog maar eens worden benadrukt.

Toch moet de politicus Joe Biden niet worden onderschat. Hij is als attack dog van Obama een betrouwbare kracht gebleken de afgelopen jaren, heeft een grote schat aan kennis, en juist door zijn aimabele voorkomen kan hij een aanval mooi verwoorden. Zo pakte hij John McCain in 2008 meerdere keren aan door te starten met opmerkingen als “Ik hou van John, het is een fantastische man” om daarna vol de aanval in te zetten. Bovendien overleefde hij het zeer gevaarlijke debat met Sarah Palin goed, vooral omdat hij wist te voorkomen denigrerend over te komen naar zijn tegenstandster.

 

Dit keer hoeft Biden niet zijn kruit droog te houden, want Paul Ryan en Mitt Romney lijken uitstekende targets te zijn. In tegenstelling tot andere vicepresidentiële debatten (waarin de kandidaten zich vrijwel alleen focussen op de Presidentskandidaten) zou het goed kunnen dat Biden dit keer zijn opponent Paul Ryan wel direct zal aanvallen. Zijn controversiële en radicale budgetplan lijkt een gemakkelijk doelwit te zijn.
Joe Biden is serieus bezig met het debat; zo hij heeft al met verschillende proefdebatten meegedaan, en heeft hij Paul Ryan’s toespraken, debatprestaties en boeken vol overgave onderzocht. Bovendien moet niet worden vergeten dat Biden een zeer ervaren politicus is: naast de 4 jaar als vicepresident, was hij ook 36 jaar Senator. Het was dan ook niet erg verassend dat voormalig gouverneur Graholm (zijn tegenstandster in de 2008 proefdebatten) meldde dat Biden weinig zenuwen kent voor een evenement als dit.

Dat kan niet worden gezegd over zijn tegenstander, Paul Ryan, die voor het eerst komt kijken. Toch wordt er niet al te veel verwacht van Joe Biden, omdat zijn negatieve imago hem altijd voor lijkt te blijven. Dat is vaak vervelend voor Biden zelf, en voor de Obama campagne, maar in dit geval kan dat goed uitpakken. In 2008 werd er weinig verwacht van Biden, en wist hij de mensen positief te verassen. Gek genoeg verwacht men in 2012 nog steeds weinig van misschien wel de meest sympathieke man in Washington, en dus als Biden niet zijn shirt uittrekt en verder geen fouten maakt, kan Biden wel eens eenvoudig de winnaar van deze week gaan worden. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.