Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

‘Republikeinen die nu pas afstand nemen van Trump, zijn ongeloofwaardig’

Coen Nij Bijvank op 24 oktober 2016 - Reageren

President Obama heeft geen goed woord over voor Republikeinse Congreskandidaten die nu pas afstand nemen van Trump. Het is hypocriet en ze doen het puur uit strategische overwegingen, volgens Obama.

 

In de nieuwste peiling heeft Donald Trump een achterstand van maar liefst twaalf procent op Hillary Clinton. Ook peilingen in swing states laten zien dat Clinton de overwinning binnen handbereik heeft.

 

Een aantal Republikeinse politici die verwikkeld zijn in een verkiezingsstrijd om een plek in de Senaat of het Huis van Afgevaardigden, hebben recent besloten het zinkende schip te verlaten, en Trump niet langer te steunen. In veel gevallen was het uitkomen van de ‘grab-em by the pussy’- video de druppel.

 

President Obama zei gisteren dat die Republikeinen daar veel te laat mee zijn. "Wanneer Trumps gekke uitspraken niet meer werken, gaat hij ineens te ver. Waarom duurde het zo lang voordat jullie tot die conclusie kwamen?"

 

Volgens Obama hadden ze Trumps uitspraken veel eerder moeten veroordelen, als ze familiewaarden en de grondwet daadwerkelijk zo belangrijk vinden. “Ze stonden daar maar en zeiden niks, terwijl hun achterban die ‘crazy stuff’ begon te geloven.”

 

What the heck?

Obama deed zijn uitspraken in Nevada, waar hij was om de Democraat Catherine Cortez Masto te helpen. Zij is in een zeer spannende verkiezingsstrijd verwikkeld met de Republikein Joe Heck om een plekje in de Senaat. Sinds het uitkomen van de pussy-video zegt Heck dat Trump uit de race zou moeten stappen, terwijl hij daarvoor Trump nog steunde. Heck gaf regelmatig aan "sterke hoop" te hebben dat Trump president zou worden, en dat hij geschikt is om controle te hebben over de nucleaire codes.

 

"Ik begrijp dat Joe Heck zou willen dat hij die dingen over Trump nooit had gezegd", zei Obama. "Maar ze staan op video. En nu dat Trump in de peilingen wegzakt, zegt hij, ‘ik steun hem niet?’ What the heck? Dat is te laat! Je hebt je krediet al lang verspeeld."

 

Chutzpah

In Californië had Obama vanochtend vergelijkbare kritiek op de Republikeinse afgevaardigde Darrell Issa. Die noemde Obama’s regering ooit "mogelijk de meest corrupte in de geschiedenis", en hij voedde, volgens Obama, “de sentimenten die resulteerden in Donald Trump". Nu heeft Issa afstand genomen van Trump en “stuurt hij brochures rond waarin hij opschept over de samenwerking met mij. Dat is de definitie van chutzpah. Schaamteloos hypocriet".

 

Tegenwicht

Obama uitte ook kritiek op Republikeinse kandidaten die proberen te profiteren van een verlies van Trump. Een aantal van hen gebruikt als argument om op hun te stemmen, dat ze een tegenwicht kunnen zijn bij een presidentschap van Clinton. Daarmee gaan ze voorbij aan het verdedigen van Trump, en het verdedigen van hun eigen idealen, volgens Obama. "Ze zeggen: we zullen Hillary’s macht controleren. We zullen tegenwicht bieden. Nee, nee, nee, nee. Ze zijn al zes jaar aan de macht in het Congres. We hebben ze u gebracht? Hoe hebben ze u geholpen?"

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.