Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

@RealDonaldTrump: kan Twitter hem stoppen?

Maria van Loosdrecht op 19 mei 2016 - Reageren

Voor een oudere witte man is Trump eigenlijk best “social media savvy.” Trump heeft acht en half miljoen volgers op Twitter en tweeëndertigduizend tweets (waarvan hij zegt dat hij ze zelf bedenkt). Vergelijk dit met Hillary Clinton, die nog geen 6000 tweets heeft en 2 miljoen minder volgers heeft dan Trump.  

 

Eerlijk is eerlijk, Trumps timeline is ook gewoon interessanter. Hij uit zijn woede ongenuanceerd, doet enthousiast mee aan ruzies op Twitter en tweet ontzettend veel. Zo weet Trump het dus klaar te spelen dat hij disproportioneel veel media-aandacht krijgt, mede door gebruik te maken van tweets.

 

Twitter wordt graag gebruikt door journalisten. Zij kunnen op Twitter volgen wat er veel wordt geretweet en wat dus ook graag gelezen wordt. Ook hoeven ze geen mensen meer te gaan interviewen op straat voor leuke quotes. Een paar van zulke interessante tweets van Trump zijn bijvoorbeeld de nu beruchte retweet van een Mussolini quote en al zijn beledigingen aan het adres van vrouwen, Mexicanen, en nog 215 andere groepen en mensen. Voor een volledige lijst van beledigingen, klik hier.

 

Trump lijkt het dus slim te spelen op sociale media, door zijn net wijd uit te gooien en alles en iedereen te beledigen in de hoop dat de media hem weer aandacht geeft. Maar zijn succes op sociale media zou hem wel eens kunnen gaan opbreken, volgens een recent artikel uit de New York Times.

 

Juist doordat Trump zich aan Twitters spelregels houdt, waarin alle punten kort moeten kunnen worden uitgelegd (in niet meer dan 140 karakters) en dus weinig ruimte is voor nuance kan hij inhoudelijk weinig toevoegen. Bovendien zorgt Trump ervoor dat de verkiezingen ontzettend prominent zijn op sociale media, waardoor hij mensen inspireert om te gaan stemmen. Mogelijk op hem, maar uiteraard zullen ook mensen geïnspireerd raken om op Hillary Clinton te stemmen. Ook komt Trump niet erg presidentieel over door al zijn geruzie. Dat wordt op Twitter beloond, maar kan daarbuiten steun kosten. 

 

Er  wordt gezegd dat Trump, die al sinds 1998 aan de weg timmert als presidentskandidaat, in zekere zin is gecreëerd door sociale media. Het idee daarachter is wel dat Trump niets meer is dan een speelbal van (sociale) media. Deze media hebben Trump mede groot gemaakt. Misschien maken ze hem ook weer kleiner. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.