Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Geen politiek in tuin van Witte Huis

Riekelt Pasterkamp op 22 oktober 2012 - Reageren

De tuin van het Witte Huis in Washington gaat twee keer per jaar open voor het publiek. Kijken mag, iets roepen niet. "Geen politiek, alstublieft."

 

Opwinding in de tuin van het Witte Huis. Is het de president die daar in hemdsmouwen door het Oval Office dwaalt? Yes, he is. Even later het levende bewijs als Barack Obama naar buiten stapt en op het terras van de Rose Garden naar de bezoekers zwaait. Die reageren uitzinning. Gillen, duwen en trekken. Tientallen camera's klikken. Het duurt maar een paar seconden en dan is Obama weer weg. "That was thrilling", reageert Dan uit Ohio. "He's my man. He's the best."

 

Samen met honderden anderen is Dan deze morgen vroeg afgekomen op The White House Fall Garden Tours. Tijdens twee weekenden in oktober kan iedereen die dat wil gratis door de South Lawn van het Witte Huis dwalen. Langs magnolia's, eiken en rozen. Langs de Oval Office. Dichterbij de macht komen 'gewone' Amerikanen niet.

 

First Lady Patricia Nixon is in 1972 begonnen met de tuintours en alle First Lady's na haar volgden het voorbeeld. "Welcome to our Nation's backyard", zegt gastvrouw Michelle Obama in het gidsje dat iedereen krijgt. De formule is simpel: Kaartje halen bij de parkwachters, aansluiten in de lange rij voor de controle van tassen en andere spullen (geen wapens, geen rugzakken, geen ballonnen) en de prachtig verzorgde tuin ligt open. De herfstkleuren maken het plaatje compleet. Uitgelaten bezoekers zetten elkaar op de foto voor het Witte Huis. Bij gebrek aan een koninklijke familie in Amerika is dit toch een beetje hun 'koninklijk paleis'. 

 

 

 

Foto's in het gras geven aan welke president een boom heeft geplant: Bush senior en junior, Clinton, Gerald Ford, Kennedy, Herbert Hoover. Blijkt ook een traditie. Iedere president plaatst zijn eigen herdenkingsboom, keurig verdeeld over de voor- en achtertuin van het Witte Huis. De tuin is overigens een idee van de eerste bewoner van het Witte Huis, president John Adams. Genieten kon hij er niet van: Adams werd voordat de tuin klaar was verslagen door Thomas Jefferson. Vanaf 1820 pakte president John Quincy Adams het tuinieren aan. Letterlijk; hij was 's ochtends vroeg al met zijn handen in de grond te vinden.

 

De Obama-boom is er ook al. De Litteleaf Linden staat sinds 2009 aan de andere kant van het Witte Huis, de kant van Pennsylvania Avenue. De 44e president van de Verenigde Staten liet ook een speeltoestel voor zijn dochters Sasha en Malia neerzetten. Precies in het zicht van de Oval Office.

Mevrouw Obama liet in 2009 de White House Kitchen Garden aanleggen, zeg maar de nationale groententuin. Ze wil zo promoten dat Amerikanen meer groenten -het liefst uit eigen tuin- eten. In plaats van de tomaten met hamburger bij de McDonald's. Volgens Michelle eet zij, haar man en kinderen, hun bezoekers en clienten van de lokale Voedselbank aardappels uit de tuin.

 

 

 

De tuin is de plek voor de officiele aankomst van belangrijke bezoekers. Bijvoorbeeld de Britse koningin Elizabeth, premier Cameron en zijn vrouw en de president van China kregen er een ontvangst met toeters en bellen. Anderen, zoals premier Mark Rutte en kroonprins Willem-Alexander en zijn vrouw, moesten het doen met een kopje thee bij de Obama's op de bank.

 

Het grasveld in de tuin is groot genoeg om er een helikopter neer te zetten. Sinds president Dwight Eisenhouwer zich in 1957 met de Marine One liet verplaatsen, is er geen president meer geweest die niet op de South Lawn in de heli stapte. Meestal voor een kort vluchtje naaar Andrews Air Force Base waar de Air Force One wacht.

 

Weer gegil. Daar loopt Bo, the First Dog. Een parkwachter laat de hond van de Obama's uit. Het harige beest wordt gefotografeerd als een filmster.

 

De tuin wordt onderhouden door de National Park Service. Met Pasen gaat-ie ook open voor de Easter Egg Roll - een traditie sinds president Rutherford B. Hayes daar in 1878 mee begon. Ieder jaar doen daar inclusief de First Family 30.000 mensen aan mee.

 

Een nieuwe groep bezoekers wil ook de president zien. Ze zwaaien op 30 meter van de Oval Office. Dan komt iemand op het idee om iets te scanderen: "Four more years". Al gauw nemen anderen het over. Nog vier jaar, galmt het door de tuin. Parkwachters grijpen in. " No politics", zegt een van hen. Geen politiek. Het klinkt vreemd in de tuin van het Witte Huis. Zeker in verkiezingstijd

 

Riekelt Pasterkamp is free-lance journalist en reist momenteel door de Verenigde Staten. Op VerkiezingenVS blogt hij over zijn reis.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.