Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

#DumpTrump protest escaleert in Californië

Maria van Loosdrecht op 30 april 2016 - Reageren

Als het doel nog steeds is om Trump te stoppen, dan zou Californië met zijn 172 gedelegeerden wel eens de beste optie kunnen zijn om zijn winkansen nog wat te verminderen.  De voorverkiezingen in Californië zijn op zeven juni, en de kandidaten zijn nu al druk bezig met campagne voeren. Misschien dat er daarom de afgelopen week in Californië zoveel protesteerders op de been waren om zich tegen Trump uit te spreken.

 

Via social media waren protesten georganiseerd tijdens Trump rallies en speeches. De protesten verliepen niet vredig. Een Trump piñata werd aangestoken en ook een Amerikaanse vlag ging in vlammen op. Ook werden er eieren naar de politie gegooid. Het is niet duidelijk hoe veel mensen er meededen aan de protesten, al waren er volgens de politie gisteren duizenden mensen op de been. Tweeëntwintig protesteerders zijn gearresteerd.

 

De protesteerders dwongen Trump gisteren om uit zijn auto te stappen en de snelweg over te steken. Ze hadden de ingang van het hotel waar Trump zou gaan speechen namelijk geblokkeerd. Daardoor moest Trump zijn speech iets later geven dan gepland. Het hield hem echter niet tegen. Trump vergeleek het oversteken van de snelweg met het oversteken van de grenzen door illegale immigranten: “het voelde alsof ik een grens passeerde,” aldus Trump.

 

Het protest was voornamelijk anti-Trump, met speciale aandacht voor diens racistische uitlatingen. Protesteerders zwaaiden met Mexicaanse vlaggen in solidariteit met Mexicanen die in Amerika wonen, en tegen wie Trump zich regelmatig heeft uitgesproken. Hij noemde Mexicanen verkrachters en dieven en lijkt serieus over zijn voorstel om een muur te bouwen tussen Mexico en de Verenigde Staten (Mexico zou voor de kosten opdraaien, overigens).

 

De protesteerders schreeuwden leuzen als “dump Trump” en “geen haat in onze staat.” Ook al was Trump’s racisme een hot topic de afgelopen week, er was ook aandacht voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Vrouwen liepen topless door het protest. Dit was mogelijk een antwoord op Trump’s laatdunkende uitlatingen over Hillary Clinton, waarbij hij stelde dat ze nooit stemmen zou krijgen als ze geen vrouw was. Er waren ook Trump supporters aan het protesteren. Sommige van hen schreeuwen leuzen naar latino protesteerders, zoals “jullie zijn geen inwoners hier.”

 

Gewelddadige protesten lijken ondertussen bij Trump te horen. Trump zelf zal in ieder geval wel blij zijn met de media-aandacht die het hem oplevert.   

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.