Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

John Thune duikt weer op als potentiŽle VP

Michiel Klaassen op 17 juli 2012 - Reageren

Nadat enkele dagen geleden de naam van oud-minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice ineens opdook als vicepresidentskandidaat voor Romney, circuleert sinds gisteren weer een andere oude bekende op het capitool: John Thune. Deze Senator uit South Dakota heeft het in zich om een groot publiek te winnen voor de Republikeinen.

 

John Thune heeft vele pluspunten: zijn lange, knappe verschijning doet het goed op televisie. Daarnaast kende hij een armoedige jeugd, en werd hij opgevoed door vrome christenen - een verhaal wat zonder meer aan zal slaan bij de evangelicals. Sommige analisten verwachtten dat Thune twe jaar geleden aan zou kondigen zelf voor het presidentsschap te gaan. Dat lijkt hij inderdaad overwogen te hebben, maar hij zag er vanaf: naar eigen zeggen omdat hij vreesde niet genoeg geld op te kunnen halen. En Thune is een taaie: nadat hij zijn Senaatszetel verloor in 2002, sloeg hij twee jaar later terug en heroverde zijn plek. Bovendien staat Thune bekend als een echte teamspeler, die het partijbelang voorop stelt.

 

Maar Thune is niet zonder meer de perfecte kandidaat. Zo steunde hij de bail out van Wall Street, een beslissing die nog altijd aardig wat conservatieven doet fronsen. En hij staat bekend als een bedachtzame, voorzichtige politicus - in Washington DC is dat zelden een compliment.

 

Al met al zou Thune het goed doen bij de christenen, een groep die tot op heden nog niet overloopt van enthousiasme voor Romney. Bij de Tea Party zou hij waarschijnlijk een stuk minder goed vallen.

 

John Thune laat ondertussen weinig los over de speculaties. Hij had een ontmoeting met Beth Myers, die de zoektocht naar een running mate voor Romney leidt, maar: "Het was geen ontmoeting over waarover jij denkt dat het is," aldus Thune. Zijn naam circuleert al tijden, maar een maand geleden zei Thune nog geen contact te hebben gehad met de Romneycampagne.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.