Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

De lawine van peilingen

Jan-Willem Kranendonk op 19 april 2012 - Reageren

Op VerkiezingenVS.com geven we regelmatig updates over de laatste peilingen. Zeker tijdens de voorverkiezingen is dat interessant. Omdat de staten om de beurt naar de stembus gaan, biedt het mogelijkheden om de veranderingen bij het electoraat op te pikken. Die hebben direct impact, want de voorverkiezingen in de volgende staat dienen zich al snel aan. Maar de komende maanden zullen we bedolven worden onder peilingen die de verhoudingen tussen Mitt Romney en Barack Obama weergeven. Hoe moeten we onze weg vinden in deze lawine van peilingen?

 

1. Kijk indien mogelijk naar gemiddelden En peiling zegt vaak niet zoveel. Deze week publiceerde Fox News een peiling waarin Mitt Romney een kleine voorsprong had op Barack Obama. De daily trackings van Rasmussen Reports en Gallup bevestigen dit beeld, maar in een peiling van CNN nam Obama weer een voorsprong van negen procentpunt. De meest recente poll van CBS News/New York Times hield het op een gelijkspel tussen beide kandidaten. Daarom is het goed om gemiddelden als uitgangspunt te nemen, in plaats van achter iedere peiling aan te rennen. Zeker omdat november nog ver weg is.

 

De gemiddelden hoeft u gelukkig niet zelf uit te rekenen, dat doen verschillende websites al voor u. Real Clear Politics heeft een simpel overzicht van peilingen, waarbij de meest recente worden gemiddeld. Ook Talking Points Memo heeft een basic grafiek waarin de trends worden weergeven. Later dit jaar zal ook Nate Silver op FiveThirtyEight zijn rekenmodellen op de peilingen loslaten. Voor de echte junks is dit leuk, maar voor de meeste volgers biedt Real Clear Politics ruim voldoende informatie.

 

2. Peilingen in swing-states zijn belangrijker dan nationale peilingen Recent publiceerde Gallup zijn maandelijkse swing-state peiling. Dit is wellicht de meest relevante poll die deze maand gepubliceerd is, omdat die tot op zekere hoogte de krachtsverhouding weergeeft in de gebieden die er echt toe doen. In de 'gewone' peilingen worden ook staten als New York en Texas meegenomen, staten waarvan normaliter de uitslag al bekend is. Een peiling als die van Gallup geeft daarom een betere indicatie.

 

Nog mooier is wanneer er in n belangrijke staat, zoals Ohio of Florida, gepeild wordt. In het najaar zullen er in de aparte swing-states regelmatig peilingen gehouden worden. Hou die goed in de gaten. En opnieuw: zijn er meerdere peilingen, kijk naar het gemiddelde.

 

3. Nationale peilingen kunnen trends of effecten aangeven Een losstaande nationale peiling zegt, zacht gezegd, weinig. Hierboven werd al aangegeven dat deze peilingen een diffuus beeld kunnen vertonen en bovendien allerlei staten meewegen die niet relevant zijn. Wees daarom voorzichtig met nationale peilingen. Tegelijk kunnen er wel trends en effecten uit worden afgeleid. Na de Republikeinse conventie in 2008 schoten de Republikeinen opeens omhoog, terwijl de Democraten na hun conventie eenzelfde bounce hadden meegemaakt. Ook na debatten en andere belangrijke gebeurtenissen in de campagne zijn er vaak verschuivingen in de verhoudingen te zien. Hoewel er nooit al te sterke conclusies mogen worden getrokken op basis van nationale peilingen, kunnen ze dus wel gebruikt worden om globale inschattingen te maken.

 

4. Neem peilingen met een korreltje zout Mensen stellen regelmatig op basis van peilingen in september - of zelfs al in de zomer (!) - te weten wie de nieuwe president wordt. De campagne is dan vaak nog maar net in volle gang en er kan nog van alles veranderen. Neem daarom de peilingen in die stadia met een korreltje zout. Pas als de verkiezingsdag nadert, kunnen er voorzichtig conclusies getrokken worden. En zelfs dan kunnen peilingen er naast zitten. Uit onderzoek van de Fordham University blijkt dat de gemiddelde exit poll in 2008 1.37 procentpunt naast de daadwerkelijke uitslag zat.

 

Peilingen zijn belangrijk, campagnes passen er voortdurend hun strategie op aan en in de media wordt er ingespeeld op iedere verandering in de polls. Daarom zullen wij op VerkiezingenVS.com ook regelmatig verslag doen van de nieuwste kiezersonderzoeken. Het is nu eenmaal een belangrijk onderdeel van de campagne. Maar we zullen proberen daarbij de nuance te zoeken. En vergeten wij die, voeg dan gerust zelf het korreltje zout toe.

 

P.S.: echte junks worden aangeraden ook dit artikel te lezen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.